Μία συντροφιά… παντός καιρού, εδώ και 126 χρόνια… Βίντεο αφιέρωμα

Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα… Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, επειδή την ημέρα αυτή, το 1946, λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

«Πατέρας» του ραδιοφώνου θεωρείται ο Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο οποίος το 1895 κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων, ενώ και οι επιτυχίες άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν και του Λι ντε Φόρεστ, αποτέλεσαν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας.

Η ραδιοφωνία άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα το 1906 όταν ο Ρέτζιναλντ Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στις ΗΠΑ λειτούργησε το 1920 και ήταν ο KDKA, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ δέκα χρόνια αργότερα άρχισε να δημιουργείται ένα καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε ένα κείμενο που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1932, για το ραδιόφωνο, πολύ νέο μέσο εκείνη την εποχή, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ραδιόφωνο πρέπει να μετατραπεί από μηχανισμός διανομής, σε μηχανισμό επικοινωνίας. Θα ήταν ο πιο εντυπωσιακός μηχανισμός επικοινωνίας της δημόσιας ζωής, ένα τεράστιο σύστημα καναλιών, αλλά αυτό, μόνο αν ήξερε, όχι απλώς να εκπέμπει, αλλά και να δέχεται. Να κάνει τον ακροατή, όχι μόνο να ακούει, αλλά και να μιλάει. Να μην τον απομονώνει, αλλά να τον φέρνει σε σχέση».

Ακολούθησε η «χρυσή» εποχή του ραδιοφώνου, περίπου ως το 1956, οπότε και η τηλεόραση άρχισε να κλέβει τη δόξα του.
Στα χρόνια αυτά από το ραδιόφωνο μεταδίδονταν ψυχαγωγικά προγράμματα που καθήλωναν τους ακροατές, όπως σαπουνόπερες και παιδικές εκπομπές, ενώ δεν έλειπαν και τα δελτία ειδήσεων για την ενημέρωσή τους.
Ήταν τέτοια η επιρροή που ασκούσε το μέσο στους ακροατές, που δεν χρειάστηκε παρά μια ραδιοφωνική εκπομπή για να πιστέψουν οι Αμερικανοί ότι η Γη δέχεται… επίθεση από εξωγήινους!

Στην Ελλάδα

Μια πρώτη προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα το 1923, όμως πέρασαν πέντε χρόνια μέχρι να εκπέμψει ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, και μάλιστα έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα δέκα χρόνια (1938) ώσπου να λειτουργήσει στην Αθήνα ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.
Η «άνοιξη» του ελληνικού ραδιοφώνου ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση, οπότε και άρχισαν να ιδρύονται και τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, σε όλη την επικράτεια, αλλά και στρατιωτικοί σταθμοί.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μπήκαν στα ερτζιανά και οι «πειρατές», αμφισβητώντας το μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας, ανοίγοντας κατά κάποιον τρόπο σταδιακά τον δρόμο για την ιδιωτική ραδιοφωνία.

Στα πλαίσια της γενικής εκσυγχρονιστικής προσπάθειας και προσαρμογής των δομών στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκσυγχρονίστηκε και ο θεσμός της ραδιοφωνίας.
Με το νόμο 1730/1987 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Με την Υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.87 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι ίδρυσης ραδιοσταθμών τοπικής ισχύος, από Δήμους και κοινότητες.

Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την “απελευθέρωση” της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

Το αφιέρωμα της Finos Film