Δεν ήταν μόνο ηθοποιός… Και αξιόλογος συγγραφέας και επιτυχημένος ζωγράφος. Βίντεο εποχής

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται 37 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 1986. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου.

Ιδιαίτερα αξιόλογο ήταν και το συγγραφικό του έργο. Έγραψε 7 βιβλία, 4 ποιητικές συλλογές, 3 αυτοβιογραφικά και 2 θεατρικά έργα, ”Ένα κορίτσι στο παράθυρο” (1966) και ”Πελοπίδας ο καλός πολίτης” (1975) που έχουν ανέβει σε αθηναϊκά θέατρα.

Ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων. Οργάνωσε 5 εκθέσεις ζωγραφικής με δικά του έργα.

Χαρακτηριστική του κινηματογραφική ατάκα που λέγεται ακόμη και σήμερα και ειπώθηκε στην ταινία “Ο ουρανοκατέβατος” ήταν: «Και μετά θα κάααθεσαι!».

Από το αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε το έργο ”Πελοπίδας ο καλός πολίτης”, το οποίο έγραψε ο Μίμης Φωτόπουλος και προβλήθηκε στο πλαίσιο της σειράς ”Θέατρο της Δευτέρας” το 1976. Πρόκειται για το δεύτερο θεατρικό έργο που έγραψε ο Μίμης Φωτόπουλος και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975 με το Θίασο “Αυλαία”. Η σκηνοθεσία είναι του Φωτόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η τηλεσκηνοθεσία του Σταύρου Ζερβάκη.