Από τις πληρέστερες και σπουδαιότερες συλλογές, παγκοσμίως. Βρέθηκαν σε τάφους και ιερά…

Πολιτισμός

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου στεγάζουν έξι μεγάλες μόνιμες συλλογές. Μία από αυτές είναι η Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας που συγκροτήθηκε στα τέλη του 19ου αι.

Δεκαπέντε αίθουσες, περίπου 2.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, πάνω από 250 προθήκες και βάθρα με 5.500 εκθέματα, καθιστούν τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της.

Η ποικιλία, ωστόσο, και η ποιότητα των εκθεμάτων την αναδεικνύουν σε μία από τις πληρέστερες και σπουδαιότερες παγκοσμίως, για τη μελέτη και κατανόηση της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και μικροτεχνίας.

Στις αποθήκες της φυλάσσονται πήλινα, χρυσά και αργυρά κοσμήματα και σκεύη, σφραγιδόλιθοι, ζωγραφικοί πίνακες, αρχιτεκτονικά μέλη, γυάλινα αγγεία, ελεφαντοστέινα και οστέινα μικροαντικείμενα. Tο χρονικό εύρος τους καλύπτει το διάστημα 23 αιώνων περίπου, από τα υπομυκηναϊκά αγγεία του 11oυ – 10ου αι. π.Χ. έως τα βυζαντινά κοσμήματα του 13ου αι. της Συλλογής Σταθάτου, που βρέθηκαν σε τάφους και ιερά.

Τα περισσότερα προέρχονται από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, υπάρχουν όμως πολλά αντικείμενα από τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου, την Κύπρο, τη Συρία και την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Κυρηναϊκή, τη Μεγάλη Ελλάδα και την Ετρουρία. Καλύπτουν δηλαδή το μεγαλύτερο εύρος της υπερπόντιας εξάπλωσης του ελληνικού πολιτισμού.

Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας | Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο αρχικός πυρήνας της Συλλογής περιλαμβάνει περί τα 2500 εκθέματα, που καλύπτουν αδιάλειπτα την εξέλιξη της ελληνικής κεραμικής και ζωγραφικής από τον 11ο έως τον 4ο αι. π.Χ. και αντιπροσωπεύεται από τα κυριώτερα εργαστήρια (αττικό, βοιωτικό, κορινθιακό, λακωνικό, νησιωτικό-ιωνικό). Παρουσιάζονται επίσης εκθέματα από σημαντικά ιερά, όπως το Σούνιο στην Αττική, το Θέρμο στη Αιτωλία, το ιερό της Άρτεμιδος Ορθίας στην Λακωνία, το Ηραίο της Περαχώρας στην Κορινθία και το Ηραίο του Άργους στην Αργολίδα.

Σύνολο επισκέψεων 1,961 , Σήμερα 1