Εδώ ράδιο Αθήνα… Πέρασαν 85 χρόνια από την πρώτη εκπομπή. Σπάνιο βίντεο

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, ογδόντα πέντε χρόνια πριν, στις 21 Μαΐου 1938, ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών.

Μετά το σήμα του «Τσοπανάκου» μεταδόθηκαν από τους Ραδιοθαλάμους του Ζαππείου οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές. Το εναρκτήριο δίωρο πρόγραμμα περιελάμβανε τη μετάδοση της τελετής των επίσημων εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και ακολούθως συναυλία της Ορχήστρας του Ραδιοφωνικού Σταθμού, υπό τη διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου (με τα έργα: πρελούδιο από την όπερα «Ρέα» του Σπ.Σαμαρά και ελληνική σουίτα του Δ.Λαυράγκα), τραγούδια από την ανδρική χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Φιλοκτήτη Οικονομίδη, διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, ειδήσεις και τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολουθώντας τα χνάρια του «ΟΧΙ» στην Αθήνα | travel.gr

Στο απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες Ραδιοφώνου» (παραγωγής 1995, σκηνοθεσία Κ.Μαζάνη) οι τεχνικοί του ΕΙΡ Σπύρος Μπερατης και Βασίλης Κροντηράς μιλούν για τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές του Σταθμού το 1938, ενώ ο δημοσιογράφος-ιστορικός Γιάννης Καιροφύλλας αναφέρεται στα ραδιόφωνα της εποχής και τις συσκευές της ΕΛΒΙΡΑ (Ελληνική Βιομηχανία Ραδιοφώνων).