Τότε μια πλαγιά με δέντρα… Σήμερα κορυφαίο Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από το 1860… Σε πρώτο πλάνο ο χώρος όπου διαμορφώθηκε, πολύ αργότερα, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα. Τότε μια πλαγιά με δέντρα, απέναντι από τα Ανάκτορα. Στο βάθος, εκτός από την Ακρόπολη φαίνονται και οι λόφοι του Φιλοπάππου και του Αστεροσκοπείου.

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και, όπως όλα τα μνημεία αυτού του τύπου, είναι ένα κενοτάφιο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους. Η απόφαση για την ανέγερση ενός μνημείου στον άγνωστο στρατιώτη ελήφθη από τη δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Με απόφαση του ίδιου, σαν υπουργού Στρατιωτικών, στις 3 Μαρτίου 1926, προκηρύχθηκε καλλιτεχνικός διαγωνισμός στην εφημερίδα Εσπέρα «διά την υποβολήν μελέτης ανεγέρσεως τάφου Αγνώστου Στρατιώτου εις την έμπροσθεν των Παλαιών Ανακτόρων Πλατείαν, καταλλήλος προς τούτο διαρρυθμιζομένην». Στις 9 Οκτωβρίου 1926 το Υπουργείο Στρατιωτικών ενέκρινε και βράβευσε κατά πλειοψηφία την μελέτη του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Για την κατασκευή του έγινε εκσκαφή μεγάλης κλίμακας και ισοπεδώθηκε το λοφώδες τοπίο μπροστά από τη σημερινή Βουλή.

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από άγνωστο φωτογράφο και περιλαμβάνεται σε album που σήμερα βρίσκεται σήμερα στο Musée d’Orsay. Αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com