Που πάμε; Οι άνθρωποι με κορωνοϊό και τα πρόβατα με καταρροϊκό πυρετό… Έκτακτα μέτρα σε πολλές περιοχές

Περιβάλλον

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας εξαιτίας της εξάπλωσης της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, κυρίως στα πρόβατα. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Μεσσηνίας, αλλά και σε Λέσβο και Λήμνο… Φαίνεται πως αυξάνονται οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού και σε άλλες περιφερειακές ενότητες και περιφέρειες της χώρας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, “συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων”, όπως αναφέρουν.

Οι κτηνίατροι τονίζουν ότι όταν ένα πρόβατο μολυνθεί παρουσιάζει υψηλό πυρετό (μέχρι και 42ο C), πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών, διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες (ρουθούνια), επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια, φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια).

Προβληματισμένοι οι Ροδοπίτες κτηνοτρόφοι με τον καταρροϊκό πυρετό

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν θέσει σε εφαρμογή Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, σύμφωνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιουργούνται  ευρείες ζώνες, όπως ζώνη προστασίας τουλάχιστον ακτίνας 100 Km γύρω από τη μολυσμένη εγκατάσταση και ζώνη επιτήρησης τουλάχιστον ακτίνας 50 Km πέρα από την προηγούμενη ζώνη ή μια ζώνη προστασίας τουλάχιστον
ακτίνας 150 Km γύρω από τη μολυσμένη εγκατάσταση. Με εξαίρεση τη μετακίνηση των ζώων για θανάτωση κάτω από ειδικές συνθήκες, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων προς και από τη μολυσμένη εγκατάσταση στις ζώνες αυτές.

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές αφορούν στη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών, καθώς σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν τα κουνούπια (γένος Culicoides), επομένως κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές:

Καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά "θερίζουν" τα κοπάδια στον Έβρο

1. Τη διενέργεια τακτικών (εβδομαδιαίων) απολυμάνσεων και εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα σκευάσματα στους χώρους των σταβλικών  εγκαταστάσεων, στον περιβάλλοντα χώρο της εκτροφής, και στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.

2. Την σχολαστική απολύμανση όλων των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, τόσο πριν την φόρτωσή τους όσο και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

3. Την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους των εστιών ρύπανσης και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων, που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων – φορέων (κουνουπιών), κοπροσοροί κλπ.

4. Την αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ηλίου.

5. Τον καθημερινό έλεγχο των ζώων τους για τυχόν εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων, που μπορεί να εμφανίσουν.

Σύνολο επισκέψεων 1,482 , Σήμερα 1