Εδώ έζησε ο Παπαδιαμάντης, εδώ και οι “μάγκες” της εποχής… Από τις πιο επικίνδυνες περιοχές

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του 1920. Βλέπετε τη μικρή συνοικία του Ψυρρή που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης.

Η ετυμολογία της ονομασίας της συνοικίας δεν έχει απόλυτα εξακριβωθεί. Πιθανότατα η λέξη Ψυρρή(ς) σημαίνει Ψαριανός και προέρχεται από τις παλαιότερες ονομασίες της νήσου των Ψαρών.

Ένας από τους διασημότερους κατοίκους του Ψυρρή ήταν και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στην συνοικία κατοίκησε για πάνω από 20 χρόνια και για αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο ο «Ερημίτης του Ψυρρή».

Από το 1870 το Ψυρρή είχε μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας. Αιτία ήταν οι διαβόητοι «κουτσαβάκηδες», δηλαδή οι διάφοροι ”μάγκες” που ζούσαν μέσα στην παρανομία. Οι κουτσαβάκηδες λήστευαν και πολλές φορές δολοφονούσαν εμπόρους με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλο φόβο στους περαστικούς.

Τελικά η δράση των κουτσαβάκηδων έληξε απότομα τον Δεκέμβριο του 1893, όταν ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών-Πειραιώς Δημήτριος Μπαϊρακτάρης μέσα σε έναν μήνα κατάφερε να συλλάβει τους κακοποιούς της περιοχής. Η φωτογραφία είναι από το φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ και φωτογράφος ο Πέτρος Πουλίδης.