ΠΡΟΣΟΧΗ που πατάτε στην παραλία. Αυτά τα πουλιά έχουν γεννήσει στην άμμο…

Περιβάλλον

Με την απόσυρση σταδιακά των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουμε αρχίσει όλοι μας να κινούμαστε όλο και περισσότερο και να επισκεπτόμαστε μέρη που είχε καιρό να πατήσει πόδι ανθρώπου. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και οι παραλίες στις οποίες όμως όσο και αν δεν φαίνεται δεν είμαστε μόνοι μας. Στις παραλίες πέρα από απίθανα φυτά συναντά κανείς και πανέμορφα πουλιά, όπως ο Θαλασσοσφυριχτής, όπου επιλέγει την άμμο της παραλίας ή μερικά χαλίκια για να γεννήσει τα αυγά του.

Γεννά στο έδαφος συνήθως 3 αβγά που δύσκολα διακρίνονται και εύκολα μπορεί να τα πατήσει κανείς κατά λάθος! Η φωλιά γίνεται σε βαθούλωμα στο έδαφος., κοντά σε μικρούς θάμνους. Η Δράση για την Άγρια Ζωή έχει ήδη δεχτεί κλήσεις για μικρά πουλιά που περπατάνε στην ακτή δίχως να πετάνε. Αυτή είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά σφυριχτών και άλλων παρυδάτιων πουλιών που αυτή την εποχή, έχουν κάνει φωλιά. Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η περίοδος είναι πολύ ευαίσθητη για τα πουλιά αυτά και πρέπει να είσαστε πολύ προσεχτικοί!!!

Ο πληθυσμός του Θαλασσοσφυριχτή στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί σε 1.000-2.000 ζευγάρια. Τρέφεται με ασπόνδυλα κυρίως μαλάκια και καρκινοειδή, γαριδοειδή στο ρηχό νερό, γαιοσκώληκες και έντομα (σκαθάρια, μυρμήγκια, αράχνες, μύγες) στην περιφερειακή ζώνη της αλοφυτικής βλάστησης. Επίσης φυτικό υλικό, όπως καρπούς, σπόρους και γρασίδι.

Τα νέα μας – Σελίδα 26 – Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Όπως αναφέρει η Δράση για την Άγρια Ζωή, όποτε επισκεπτόμαστε την παραλία κατά την αναπαραγωγική περίοδο πρέπει να προσέχουμε:
α) Αν δείτε κάποιο παρυδάτιο να απομακρυνθείτε αμέσως από κει σε απόσταση 50 μέτρων για να νιώσει ασφάλεια ώστε να μπορέσει να τραφεί ή να συνεχίσει ανενόχλητο την επώαση των αυγών του.
β) Καλύτερα να επιλέγετε να περπατάτε δίπλα στο κύμα, τα πουλιά αυτά έχουν τη φωλιά τους συνήθως σε σημείο το οποίο δεν φτάνει το κύμα 5-15 μέτρα από το νερό ή και πιο ψηλά στην αμμουδιά.
γ) Αν πάτε βόλτα με το σκύλο μας στην παραλία καλό είναι να τον έχετε με το λουρί.
δ) Σε καμία περίπτωση δεν οδηγείτε στην αμμουδιά με τη μηχανή σας, ή τη γουρούνα ή το 4Χ4 όχημά σας. Πέρα από το ότι απαγορεύεται η εκτός δρόμου οδήγηση είναι πολύ πιθανό εν αγνοία σας να καταστρέψετε κάποια φωλιά. Οι ψαράδες, αλλά ακόμα και οι λουόμενοι, συχνά οδηγούν πάνω στην αμμουδιά για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κύμα για να έχουν δίπλα τα σύνεργά τους, κάνοντας τεράστια ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα της παραλίας και σκοτώνοντας άθελά τους νεοσσούς ή καταστρέφοντας τις φωλιές και τα αυγά τους.

Θαλασσοσφυριχτής: Το πουλί που κάνει φωλιές στην άμμο -Τι ...

 

 

Σύνολο επισκέψεων 1,738 , Σήμερα 1