Και όμως γνωρίζετε την Πολυτίμη Κολιοπάνου… Ταλέντο στα 10 της, που εξελίχθηκε σε λαικό αστέρι.

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Πόλυς Πάνου, σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Μια από τις σημαντικότερες λαϊκές τραγουδίστριες…

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Πάτρα. Από πολύ μικρή έδειξε την κλίση της στο τραγούδι. Σε ηλικία μόλις 10 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμό ταλέντων, κατακτώντας το πρώτο βραβείο.

Λίγο καιρό αργότερα την ανακαλύπτει στην Πάτρα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Την παίρνει μαζί του στις εμφανίσεις του, ενώ τη συστήνει και στην δισκογραφική εταιρεία Columbia, όπου ηχογραφεί το 1952 το πρώτο της τραγούδι «Πήρα τη στράτα την κακιά».

Ακολούθησε μια λαμπρή πορεία στο λαϊκό τραγούδι, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες, όπως οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Απόστολος Καλδάρας, Μάρκος Βαμβακάρης, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Γιώργος Μητσάκης κ.ά.

Σημειώνεται ότι η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε “Τα παιδιά του Πειραιά” (1960), που έγινε αργότερα διεθνής επιτυχία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή «Αυλαία», παραγωγής 1995. Στο απόσπασμα η Πόλυ Πάνου μιλά στον Γιώργο Κυβέλο για τις μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσε στην πολύχρονη καριέρα της, ενώ αποκαλύπτει πώς γινόταν η επιλογή των τραγουδιών που περιλαμβάνονταν στους δίσκους της.

Επίσης ερμηνεύει το τραγούδι «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», σε μουσική και στίχους Γιάννη Καραμπεσίνη, ο οποίος τη συνοδεύει με το μπουζούκι του.