Σπάνια φωτογραφία από το μακρινό 1888 και τα εγκαίνια ενός ιστορικού κτηρίου

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Μια σπάνια φωτογραφία ανάρτησε στα social media το Ζάππειο Μέγαρο. Σαν σήμερα το μακρινό 1888 τελέστηκαν τα εγκαίνια του εμβληματικού Μεγάρου.  Οι σχετικές εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με τους εορτασμούς για την εικοσιπενταετία της βασιλείας του Γεωργίου του Α’ της Ελλάδας.

Στη φωτογραφία, που αποδίδεται στους αδελφούς Ρωμαΐδη, βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική Αθήνα. Αριστερά διακρίνεται το καμπαναριό της Ρωσικής Εκκλησίας και ακριβώς μπροστά του ένα κτίριο που έχει μια μεγάλη ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Αυτή, ήταν η οικία του Στέφανου Δραγούμη, που διετέλεσε πρωθυπουργός δώδεκα χρόνια αργότερα, επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Το Ζάππειο Μέγαρο είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ.) τη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, μετά από τη μεταπολίτευση, το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών.

Σύνολο επισκέψεων 6,485 , Σήμερα 1