Αυτό το είδος ανθρώπου… βρίσκεται ακόμα στα γονίδιά μας. Οι επιστήμονες βρήκαν πως επηρεάζει την υγεία μας

Κόσμος Υγεία

Οι Νεάντερταλ, αυτό το αρχαϊκό είδος ανθρώπων, και άλλα είδη όπως οι Ντενίσοβαν, ζούσαν κάποτε μαζί με τους πρώτους προγόνους μας, τους Homo sapiens. Αναμείχθηκαν και έκαναν παιδιά. Έτσι, ένα μέρος αυτών δεν έφυγε ποτέ και βρίσκεται στα γονίδιά μας, με την επιστήμη να αρχίζει να αποκαλύπτει πόσο πολύ μας διαμορφώνει αυτό.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τη νέα, όλο και πιο βελτιωμένη ικανότητα να συναρμολογούν κομμάτια αρχαίου DNA, διαπιστώνουν ότι τα χαρακτηριστικά των αρχαϊκών ειδών ανθρώπων είναι ακόμα μαζί μας, επηρεάζοντας τη γονιμότητά μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μόνο τους τελευταίους μήνες, οι ερευνητές συνέδεσαν το DNA των Νεάντερταλ με μια σοβαρή ασθένεια των χεριών, το σχήμα της μύτης των ανθρώπων και διάφορα άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Εισήγαγαν ακόμη, ένα γονίδιο που έφεραν οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν σε ποντίκια για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις του στη βιολογία. Διαπίστωσαν ότι ήταν υπεύθυνο για την αύξηση του μεγέθους των κεφαλιών τους, ενώ ανέπτυξαν και ένα επιπλέον πλευρό.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι αφρικανικοί πληθυσμοί δεν έχουν σχεδόν καθόλου DNA Νεάντερταλ, ενώ εκείνοι που προέρχονται από την Ευρώπη ή την Ασία έχουν 1% έως 2%. Παρόλο που μόνο 100.000 Νεάντερταλ έζησαν συνολικά στον κόσμο, το μισό γονιδίωμα του Νεάντερταλ υπάρχει ακόμα, σε μικρά κομμάτια διασκορπισμένα στους σύγχρονους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για παράδειγμα, το DNA του Νεάντερταλ έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η νόσος του Graves και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το 2020, έρευνα των Ζέμπεργκ και Παάμπο διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός γενετικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19 κληρονομείται από τους Νεάντερταλ. «Το συγκρίναμε με το γονιδίωμα του Νεάντερταλ και ταίριαζε απόλυτα», δήλωσε ο Ζέμπεργκ.

Ο «συγγενής» μας ο Νεάντερταλ - ΤΟ ΒΗΜΑ

Την επόμενη χρονιά, διαπίστωσαν ότι ένα σύνολο παραλλαγών του DNA κατά μήκος ενός μόνο χρωμοσώματος που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: προστάτευε τους ανθρώπους από σοβαρή νόσηση με COVID.

Πέρα από όλα αυτά, η έρευνα έχει συνδέσει τις γενετικές παραλλαγές των Νεάντερταλ με το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, το σχήμα του κρανίου και τον διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο πόνο από τους άλλους είναι πιθανό να φέρουν έναν υποδοχέα πόνου του Νεάντερταλ. Μια άλλη διαπίστωσε ότι το 1/3 των γυναικών στην Ευρώπη κληρονόμησε έναν υποδοχέα του Νεάντερταλ για την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία συνδέεται με αυξημένη γονιμότητα και λιγότερες αποβολές.

Οι ερευνητές αναμένουν να μάθουν περισσότερα καθώς η επιστήμη συνεχίζει να εξελίσσεται, επιτρέποντάς -ακόμη και όταν δεν υπάρχουν απολιθώματα- την περισυλλογή DNA από το έδαφος και τα ιζήματα όπου κάποτε ζούσαν αρχαϊκοί άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μάθουμε ακόμα περισσότερα για το πώς αναμειχθήκαμε με τους αρχαϊκούς ανθρώπους και για όλα όσα μας άφησαν.