Και από περιοχή… Περιβολάκια έγινε από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από το 1880. Είναι η σημερινή πλατεία Συντάγματος… Φαίνεται η χωμάτινη κάτω πλευρά, αλλά και η πάνω, ανηφορική ακόμα, (λόφος Μπουμπουνίστρας), πριν γίνουν τα έργα (το 1929), που θα δώσουν τη σημερινή γνωστή μορφή, και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στο βάθος τα Ανάκτορα με φόντο τον Υμηττό.

Η πλατεία Συντάγματος πήρε τη σημερινή της ονομασία έπειτα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, με την οποία ο βασιλιάς Όθωνας υποχρεώθηκε από την στρατιωτική φρουρά της Αθήνας, που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Δημητρίου Καλλέργη, υποστηριζόμενη από μεγάλο πλήθος λαού, να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα.

Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος ξεκινά το 1834. Μέχρι τότε, η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της πόλης και ονομαζόταν Περιβολάκια. Χαρακτηριστικό είναι πως το βόρειο μέρος, όπου συναντάται σήμερα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το κτίριο της Βουλής, θεωρούνταν εκτός ορίων πόλεως, καθώς το τείχος του Χασεκή χώριζε την περιοχή στα δύο.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο της Βουλής υπήρχε επίσης η περίφημη πηγή της Μπουμπουνίστρας, που πήγαζε από τους Αμπελόκηπους και ονομάστηκε έτσι λόγω της ορμητικότητας και του θορύβου που έκανε το νερό της, και η ομώνυμη Πύλη της Μπουμπουνίστρας.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα, μετά την Σπιανάδα της Κέρκυρας, και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 100 μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com