Αυτή είναι η νέα στέγη των «θησαυρών» της ελληνικής τέχνης… Οι εκπλήξεις που περιμένουν τον επισκέπτη

Πολιτισμός

Συμβολικά ανοίγει σήμερα -Τετάρτη 24 Μαρτίου- η νέα Εθνική Πινακοθήκη, για να υποδεχθεί τους ξένους ηγέτες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την χώρα μας, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Το ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα του νέου μουσείου, με τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς και περιβάλλοντες χώρους, προσφέρει πλέον στέγη σε ακόμα περισσότερους «θησαυρούς» της ελληνικής τέχνης. Το καλωσόρισμα της υπερσύγχρονης Εθνικής Πινακοθήκης, με μια έκθεση έργων αφιερωμένη στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων για την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης «μεταμορφώθηκε» τόσο ως προς την όψη όσο και ως προς τη λειτουργικότητά του. Μπορεί το παλιό κέλυφος να περιέχεται μέσα στο νέο μουσείο, ωστόσο έχει αλλάξει εντελώς. Καταρχάς έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος. Δηλαδή, από τα 9500 τ.μ. έχουμε ξεπεράσει τα 21.000 τ.μ..

Αποδίδεται με λαμπρότητα η νέα Εθνική Πινακοθήκη

«Ξενάγηση» στους νέους χώρους

Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της διεύρυνσης αρκεί να σκεφτεί ότι στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του μουσείου θα φιλοξενούνται πλέον 1000 έργα, σε αντίθεση με τα 400 που εκτίθεντο στο παλαιότερο κτίριο. Αλλά εκτός από όμορφους, σύγχρονους και ασφαλείς χώρους έκθεσης για τις μόνιμες συλλογές του, το καινούριο μουσείο διαθέτει και έναν τεράστιο χώρο για τις περιοδικές του εκθέσεις, περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα.

Το «αναγεννημένο» μουσείο καλωσορίζει τον επισκέπτη σε μια αίθουσα υποδοχής μεγαλύτερη των 800 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Εκεί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει πληροφορίες, να επισκεφτεί το ένα από τα δύο  πωλητήρια, να ενημερωθεί για το τι γίνεται στο μουσείο από ψηφιακές οθόνες, ψηφιακά τραπέζια πληροφοριών κλπ. Συνεχίζοντας τον περίπατό του, ο περιηγητής μπορεί να επισκεφτεί την καφετέρια ή το εστιατόριο (που βρίσκεται στον τρίτο όροφο και προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα) ή να ξεκινήσει το ταξίδι του στην τέχνη, θαυμάζοντας τα αριστουργήματα των συλλογών.

Εκτός όλων των άλλων, το μουσείο διαθέτει και αμφιθέατρο-συνεδριακό κέντρο 350 θέσεων, το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο του κήπου. Δίπλα υπάρχει η δεύτερη καφετέρια, που τους θερινούς μήνες λειτουργεί και στον εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, η Πινακοθήκη διαθέτει βιβλιοθήκη, αίθουσα εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αποθηκευτικούς χώρους κ.α.

Αποδίδεται με λαμπρότητα η νέα Εθνική Πινακοθήκη

Ένα περιπατητικό μουσείο – Καινοτομίες και εκπλήξεις

Είναι ένα σύγχρονο και κυρίως ένα πολύ ευχάριστο μουσείο. Είναι ευχάριστο γιατί είναι ένα περιπατητικό μουσείο. Με τις ράμπες που βρίσκονται πίσω από τη γυάλινη πρόσοψη, αυτό το μεγάλο γυάλινο πέτασμα -το υαλοστάσιο όπως θα το λέγαμε- προσφέρει έναν πολύ όμορφο και άνετο περίπατο. Μπορεί κάποιος να περπατά πάνω σε αυτές τις ράμπες και να έχει θέα ολόκληρη την πόλη, καθώς μεταβαίνει στους ορόφους, και μετά να συνεχίζει τον περίπατό του. Στις αίθουσες μέσα υπάρχουν διέξοδοι με μικρά μπαλκόνια που “κοιτούν” προς την πόλη για να μπορεί, όποιος θέλει, να απολαμβάνει τη θέα και να ξεκουράζεται την ώρα που κάνει την επίσκεψή του.

Η ξενάγηση στα εκθέματα γίνεται ευκολότερη και πιο ενδιαφέρουσα χάρη στις οθόνες (με σχόλια και πληροφορίες) οι οποίες είναι διασκορπισμένες παντού στον χώρο. Αλλά αυτή η «βοήθεια» της τεχνολογίας είναι μόνο μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις που αναμένεται να συναντήσει κάποιος στο μουσείο.

Μια καινοτομία είναι ότι, για πρώτη φορά, η Πινακοθήκη θα μπορέσει να εκθέσει σχέδια των καλλιτεχνών και χαρακτικά. Γιατί υπάρχουν τώρα ειδικοί χώροι, με ειδικές συνθήκες φωτισμού και κλιματισμού οι οποίες είναι αναγκαίες για τα έργα σε χαρτί.

Αποδίδεται με λαμπρότητα η νέα Εθνική Πινακοθήκη

Μια ακόμη καινοτομία του νέου μουσείου είναι ότι αυτό φτάνει μέχρι το σήμερα. Δηλαδή υπάρχουν έργα της τελευταίας δεκαετίας (video, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα) και τομείς της σύγχρονης τέχνης, ώστε ο επισκέπτης να έχει μια συνολική εικόνα της καλλιτεχνικής παραγωγής στη χώρα μας, από το 1830 έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι η «Λαϊκή Αγορά», το εντυπωσιακού μεγέθους έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, καλωσορίζει το κοινό στην αίθουσα υποδοχής. Στέλνει ένα μήνυμα ότι το μουσείο αυτό ανήκει σε όλους. Όπως μια λαϊκή αγορά είναι ανοιχτή σε όλον τον κόσμο, έτσι και το μουσείο είναι η νέα πινακοθήκη μέσα στην οποία ουσιαστικά -δια της τέχνης και δια των έργων που φιλοξενούνται σε αυτήν- είναι εγγεγραμμένη η ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους.  Οι φωτογραφίες είναι από το site του υπουργείου Πολιτισμού.

Αποδίδεται με λαμπρότητα η νέα Εθνική Πινακοθήκη