Γιατί οι Γερμανοί αγάπησαν, ξαφνικά, αυτό το ακριτικό ελληνικό νησάκι…

Ο τόπος μας

Την προσοχή τους στους ακριτικούς Λειψούς έχουν στρέψει πολλά δημοφιλή Γερμανικά Μέσα τις τελευταίες ημέρες. Το ελπιδοφόρο μήνυμα για μια καλύτερη τουριστική σεζόν που εξέπεμψε ο Δήμαρχος Λειψών από το Covid-free ακριτικό νησί των 800 κατοίκων, έμελλε να αναδημοσιευθεί από το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) και να αναδειχθεί από πολλά έγκριτα Γερμανικά Μέσα, όπως η δημοφιλής εφημερίδα  Berliner Morgenpost.

Με σημείο αφετηρίας την εξαιρετική πορεία των Λειψών κατά την περίοδο της πανδημίας με μηδενικά κρούσματα σε συνδυασμό με τους ταχείς ρυθμούς εμβολιασμού πολλών μικρών Ελληνικών νησιών, ο Γερμανικός Τύπος δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις ομορφιές του εξωτικού νησιού των Δωδεκανήσων και με «όχημα» τους Λειψούς να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους τους Γερμανούς τουρίστες για τους αυθεντικούς νησιωτικούς Covid-free ελληνικούς παραδείσους που θα τους περιμένουν φέτος το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή στους Λειψούς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του εμβολιασμού, με τον τοπικό πληθυσμό να ανταποκρίνεται και να εμβολιάζεται με μεγάλη προθυμία, επιδεικνύοντας μία υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα.

Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Η ονομασία είναι αρχαία. Σε επιγραφές προχριστιανικών χρόνων εμφανίζεται το όνομα Λεψία, ενώ στα χριστιανικά χρόνια αναφέρεται η ονομασία του νησιού με τις μορφές: Λειψός, Λιψός και Λειψώ.

Οι πρώτοι κάτοικοι των Λειψών ήταν οι Κάρες, περίπου το 1370 π.Χ, ενώ γύρω στα 1200 π.Χ φτάνουν στο νησί Δωριείς. Στο Μουσείο των Λειψών βρίσκονται κομμάτια από αγγεία που ανάγονται στην Μυκηναϊκή Εποχή (1600-1100 π.Χ), ενώ μια επιγραφή του 4ου π.Χ.μαρτυρεί την ύπαρξη οικισμού στο νησί από τους Ίωνες της Μιλήτου. Αρχαιολογικά ευρήματα στο ύψωμα «Κάστρο» (λείψανα αρχαίας οχύρωσης, κεραμίδια και όστρακα από αγγεία) μαρτυρούν την ύπαρξη Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ) στους φυσικούς όρμους του νησιού βρίσκουν καταφύγιο πλοία και των δύο αντιπάλων παρατάξεων.