Σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων του Πειραιά… Τι αποκάλυψαν οι επιστήμομες για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή

Περιβάλλον

Τα πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης με θύμα την υγεία 250 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυτό αποκάλυψαν οι έλεγχοι στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που διενεργήθηκαν σε 14 μεγάλες πόλεις – λιμάνια της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς, με πρωτοβουλία μιας πολυεθνικής Συμμαχίας περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, της οποίας μέλος είναι και η Ελληνική Ορνθιθολογική Εταιρεία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πειραιάς αναδείχθηκε πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση και μάλιστα με διαφορά σε σύγκριση με άλλες πόλεις – λιμάνια που βρέθηκαν να είναι επιβαρυμένες από ρύπους. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) στον αέρα της πόλης, τα οποία, σε πολλά σημεία του λιμανιού, άγγιζαν και τα 90 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή το διπλάσιο από το όριο της ΕΕ και οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα οξείδια τα αζώτου (ΝΟx) είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τα φυτά και τις καλλιέργειες. Επιπλέον, η παρουσία τους στην ατμόσφαιρα ευνοεί την ανάπτυξη υψηλής τοξικότητας τροποσφαιρικού όζοντος ενώ αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης αιθαλομίχλης πάνω από τα επίπεδα συναγερμού σε πολλές πόλεις – λιμάνια.

Οι μετρήσεις που έγιναν στον Πειραιά προκαλούν επιπλέον ανησυχία, καθώς ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως και πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, με συχνότερα το παιδικό άσθμα και ασθένειες στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Όπως τονίζει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, «μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η αρνητική πρωτιά του Πειραιά στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκπομπές των πλοίων. Η υγεία των κατοίκων του Πειραιά αλλά και όσων ζουν στη Μεσόγειο θάλασσα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της απληστίας που επιδεικνύει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος και να πρωτοστατήσει στην ανακήρυξη της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών οξειδίων του αζώτου που μπορεί να αποτρέψει έως και 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2050».