Αυξάνεται σημαντικά η άδεια πατρότητας… Γιατί είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχή του πατέρα στη ζωή των παιδιών

Κοινωνία ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ

Την ενσωμάτωση, σε λίγες μέρες, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αύξηση της άδειας πατρότητας και της πατρικής γονικής άδειας φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «υπηρετεί την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και την ανατροφή των παιδιών απ’ την πλευρά του άντρα».

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που εντός των ημερών θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία καθιερώνεται η αύξηση της άδειας πατρότητας από δύο ημέρες που ισχύει σήμερα σε 14 εργάσιμες ημέρες. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ωστόσο ένα κράτος-μέλος δύναται να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάρα πολλές έρευνες επιστημόνων επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ενεργός συµµετοχή των πατέρων στη ζωή των παιδιών τους είναι σημαντική, καθώς δρα πολυεπίπεδα, εξασφαλίζοντάς τους την ομαλή μετάβαση προς τη συναισθηματική τους αυτονόμηση, καθώς και την ικανότητά τους για δημιουργία σύνθετων κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων.

Image result for ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ

Η φυσική και συναισθηματική πατρική παρουσία συνδέεται µε επιτυχίες στις σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών τους αλλά και μεταγενέστερα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Επιπλέον συμβάλλει στην καλή ψυχική τους υγεία, (παρατηρούνται λιγότερα καταθλιπτικά στοιχεία), και στην προσωπική τους ευτυχία.

Σύμφωνα µε τους επιστήμονες, ένας πατέρας μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά του έτσι όπως δεν µμπορεί µια μητέρα, ενώ η επιρροή του έχει μεγάλη διάρκεια και ισχύ. Τα αγόρια μέσα από την πατρική σχέση μαθαίνουν τον αυτοέλεγχο και την αναβολή της ικανοποίησής τους για ευθετότερο χρόνο, γίνονται συμπονετικοί ενήλικες, έχουν μακροβιότερους και πιο ευτυχισμένους γάμους. Στον αντίποδα, τα αγόρια που βιώνουν την πατρική απουσία δυσκολεύονται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην ανδρική διεκδικητικότητα και την αυτοσυγκράτηση.

Σύνολο επισκέψεων 409 , Σήμερα 1