Δεσπόζει ένα από τα ιστορικότερα και γραφικότερα προσκυνήματα. Εικόνες

Ο τόπος μας

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, επισκεπτόμαστε το ναό του Αγίου Αντωνίου Κεφάλου, στη Μάρπησσα Πάρου.

Το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Αντωνίου που χρονολογείται στα τέλη του 16 ου αι. δεσπόζει στην κορυφή του υψώματος όπου βρίσκεται το κάστρο Κεφάλου που χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα στο ανατολικό τμήμα της Πάρου. Αποτελούσε την οχυρωμένη έδρα των τελευταίων Βενετών κυρίαρχων της Πάρου του 16 ου αιώνα.

Το καθολικό, της Μονής είναι ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλλο, που διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο έργο του 17ου αι. ενώ οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στο 16ο και 18ο αιώνα. Στον 18ο αι. ανήκει και ο μαρμάρινος άμβωνας του ναού καθώς και το κιβώριο που επιστεγάζει την Αγία Τράπεζα.

Η Μονή του Αγίου Αντωνίου είναι ένα από τα ιστορικότερα και γραφικότερα προσκυνήματα του νησιού. Την εποχή της ακμής της (17ος – 19ος αι.) είχε διακριθεί ως μοναστικό κέντρο και κέντρο φιλανθρωπίας. Η προσφορά της στην οικονομία και στην παιδεία της Πάρου υπήρξε σπουδαία.

Η Μονή εορτάζει τρεις φορές το χρόνο. Του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου), του Προφήτου Ηλία (20 Ιουλίου) και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (24 Σεπτεμβρίου). Ακολουθούν φωτογραφίες από Αρχείο Σωματείου «Διαδρομές στη Μάρπησσα».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τοιχογραφίες λαϊκής τεχνοτροπίας 16ου και 18ου αιώνα.

Μπορεί να είναι εικόνα φύση και ουρανός

Ο λόφος του Κεφάλου, ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Στην κορυφή του λόφου, το μεσαιωνικό Κάστρο του Κεφάλου και η Μονή Αγίου Αντωνίου.

Σύνολο επισκέψεων 237 , Σήμερα 1