Το “σαλέ των βουλευτών” κέρδισε τη μάχη… Αναδεικνύεται σε σύμβολο συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας

Ο τόπος μας

Στα βάθη του ποτισμένου με αίμα Γράμμου, σε ένα μοναδικό τοπίο, στα Λιβάδια Κοτύλης του δήμου Νεστορίου, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1.453 μ. βρίσκεται τo Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ), που άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2012, υπό την αιγίδα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία του ο Μακεδόνας, αποθανών, Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, που ξεκίνησε αυτό το έργο κάτω από τη χλεύη ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης που εκείνη την πολύ περίεργη χρονιά, της επιβολής των μνημονίων, κατηγορούσαν τη Βουλή ότι έφτιαξε ένα… “σαλέ για τους βουλευτές” ή κατά άλλα ΜΜΕ ένα «Ανάκτορο για να κάνουν σκι οι βουλευτές». Ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που το πολέμησαν απαξιώνοντας τον συμβολικό χαρακτήρα του, κάνοντας λόγο για ένα “ξενοδοχείο για… λύκους με έξοδα της Βουλής”.

Η περιοχή του Γράμμου, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τη σπάνια και πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά και ελκυστικά τοπία της Ελλάδας. Εκείνο όμως που επίσης καθιστά τον Γράμμο ξεχωριστό είναι η ταύτιση αυτού του ευλογημένου από τη φύση τόπου με ορισμένες από τις συναρπαστικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Εδώ χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εδώ γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού στο έπος του ’40 και κατόπιν στην Εθνική Αντίσταση. Εδώ εκτυλίχτηκαν όμως και οι σκληρότερες και πιο αιματηρές μάχες του ελληνικού Εμφυλίου. Εδώ μάτωσε η Ελλάδα, και τα τραύματα εκείνης της εποχής παρέμειναν ανοιχτά και βασάνισαν για δεκαετίες ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Αυτόν ακριβώς τον τόπο της επώδυνης ιστορικής μνήμης θέλησαν να τον μετατρέψουν σε σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. “Οφείλουμε αυτή τη χειρονομία απέναντι σε μια γενιά που πλήρωσε ακριβά τα λάθη της, τον διχασμό. Την οφείλουμε όμως και στις νεότερες γενιές, που πρέπει να γνωρίζουν τις συμπληγάδες που πέρασε ο λαός μας, μέχρι να δημιουργήσει και να τους κληροδοτήσει την Ελλάδα του σήμερα, μια χώρα στην οποία η ειρήνη και η δημοκρατία έχουν ριζώσει αμετάκλητα”, είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με τους εκθεσιακούς χώρους και τις ερευνητικές υποδομές, έχει στόχο όχι μόνο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του παρόντος και στη δυναμική του μέλλοντος και θέτοντας στόχους ανάπτυξης με την προσοχή και ευαισθησία που δικαιούται ο πανέμορφος αυτός ορεινός όγκος.

Αυτή η διπλή λειτουργία του Πάρκου, θέλει συμβολικά να γεφυρώσει το χτες με το αύριο και να λειτουργήσει ως ένα πεδίο όπου η οδύνη του παρελθόντος δίνει τη θέση της στην ελπίδα για το μέλλον.

Η έννοια της συμφιλίωσης βρίσκεται στον πυρήνα του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ), όπως δείχνει και το όνομά του.  Ωστόσο, η συμφιλίωση δεν συνεπάγεται τη λήθη των τραυματικών στιγμών του παρελθόντος, την αποσιώπηση ή την ωραιοποίησή τους· αντίθετα, η γνώση και η κατανόησή τους αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για να τις υπερβούμε. “Τα  «οικεία κακά» οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε νηφάλια, οπλισμένοι με τα εργαλεία της επιστήμης, με σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα και  ταυτόχρονα ευαισθησία στη μνήμη”, επισημαίνεται στη σελίδα του Πάρκου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης φαίνεται πως κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με όσους το λοιδόρησαν… Έχει κερδίσει την προτίμηση των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει τις 30.000 και οι προσελεύσεις συνεχίζονται καθημερινά. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το Γράμμο, λόγω των καταπληκτικών χρωμάτων που ντύνεται η φύση.

Ξεναγήσεις στο Πάρκο θα γίνονται κάθε Κυριακή, δηλαδή στις 4, 11, 18 και 25 Οκτωβρίου, καθώς και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Στο Πάρκο γίνεται περιήγηση στις εκθέσεις και στον χώρο, εκπαιδευτικές δραστηριότητες από σχολεία εκπαιδευτικούς, φοιτητές. Η βιβλιοθήκη του περιέχει περισσότερους από 1.500 τίτλους, επιστημονικούς αλλά και λογοτεχνικούς, που εμπλουτίζονται διαρκώς. Αφορούν την ιστορία (με έμφαση στην τοπική ιστορία και τον Εμφύλιο Πόλεμο), τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Επίσης διοργανώνονται πεζοπορικές διαδρομές με πιο εντυπωσιακή αυτή που οδηγεί στο ύψωμα Χάρος (ή Σπανούρα), το οποίο απέχει 4 χλμ. (περπάτημα 3 ωρών περίπου, μαζί με την επιστροφή). Αξίζει, ακόμα, να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι προς Μυροβλήτη και να δει το υπέροχο δάσος στην περιοχή Τρία Σύνορα, ενώ πολύ ωραία είναι και η διαδρομή (από σημαδεμένο μονοπάτι) προς το ύψωμα Πύργος Κοτύλης. Ακόμη οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να πιούν τον καφέ τους ή να γευματίσουν στο μπαλκόνι του εστιατορίου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης. Το καφέ-εστιατόριο λειτουργεί με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου.

Δείτε ένα βίντεο ξενάγησης στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Σύνολο επισκέψεων 761 , Σήμερα 1