Ηλεκτρικά ψυγεία; Έτσι συντηρούσαν τα τρόφιμα και έπιναν δροσερό νερό…

Η Ελλάδα παλιά...

Ένα από τα επαγγέλματα που χάθηκαν μέσα στα χρόνια είναι αυτό του παγοπώλη, το οποίο διατηρήθηκε ως τη δεκαετία του 1960.

Ο παγοπώλης πωλούσε τον πάγο περιφερόμενος στις γειτονιές, γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία. Περιδιαβαίνοντας με το ειδικά διαμορφωμένο κάρο, την καρότσα ή το τρίκυκλό του, πωλούσε παγοκολόνες που κατασκευάζονταν με ειδική διαδικασία σε ανάλογα εργαστήρια, τα παγοποιεία.

Τροφοδοτούσε όχι μόνο τα σπίτια αλλά και τα μικρά μαγαζιά. Έβγαιναν οι νοικοκυρές στο δρόμο για να πάρουν πάγο, ολόκληρη κολώνα ή μισή.

Ο παγοπώλης φορούσε γάντια για να μην παγώνουν τα χέρια του και χειριζόταν ειδικό γάντζο-κοπίδι με τον οποίο έπιανε τον πάγο, τον έκοβε και τον μετέφερε. Οι πάγοι τοποθετούνταν σε χτιστά ή ξύλινα ψυγεία εκείνης της εποχής, τις παγωνιέρες. Εκεί διατηρούσαν τα τρόφιμά τους οι οικογένειες και είχαν και δροσερό νερό το καλοκαίρι.