“Ζωντάνεψε” η πρώτη ελληνική σημαία. Σε αυτό το νησί σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε… Ο ιστορικός αργαλειός

Πολιτισμός

Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε το 1807, υφάνθηκε και υψώθηκε στη Σκιάθο ανοίγοντας τον δρόμο προς την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους «ζωντάνεψε» και πάλι  μέσα από τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στην ιερά Μόνη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νησιού για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η πρώτη ελληνική σημαία υφάνθηκε σε έναν παραδοσιακό αργαλειό με πολύ απλά υλικά. Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο το 1807, είχε καταφύγει ο ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία Νικοτσαράς και μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν το νησί ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Οι δυο τους σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, την πελαγίσια σημαία με τη λιτή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας.

Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σήμερα στο Μουσείο της Ιεράς Μονής βρίσκεται ο αργαλειός.

Η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους.

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Σύνολο επισκέψεων 1,344 , Σήμερα 1