Γονείς προσοχή… Οι επιστήμονες δείχνουν τον τρόπο για να μην γίνουν παχύσαρκα τα παιδιά σας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Σε μάστιγα για τις κοινωνίες της Ευρώπης εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία, με την Ελλάδα να διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα είναι πλέον τρίτη στην παιδική παχυσαρκία, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Οι επιστήμονες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, προτρέποντας τους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα παιδιά ενθαρρύνοντας υγιεινές συνθήκες. Παράλληλα, οι επιστήμονες του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνουν για τα παιδιά καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Όσο για τη διατροφή, οι επιστήμονες κάνουν λόγο  για ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ενώ απαραίτητα είναι τα τρία γεύματα καθημερινά, όπως και ένα μικρογεύμα. Το πρωινό προτείνεται για κάθε μέρα, και το πολύ νερό οπωσδήποτε.

Επίσης, στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, περιλαμβάνεται γάλα ή γιαούρτι καθημερινά, ποικιλία δημητριακών με προτίμηση στα ολικής άλεσης, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός ζάχαρης και αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν.

Όπως επισημαίνουν το κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με αποφυγή της χρήσης επεξεργασμένου κρέατος. Το ελαιόλαδο ως πρώτη προτίμηση είναι επιβεβλημένη, τα όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα η κατανάλωση λιπαρού ψαριού.

Η κατανάλωση των γευμάτων σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να γίνεται με κλειστή την τηλεόραση και την οικογένεια συγκεντρωμένη όσο γίνεται συχνότερα, ενώ το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι με υγιεινό και ασφαλή τρόπο με επιλογή προϊόντων εποχής.

Αυξήθηκαν τα παχύσαρκα Ελληνόπουλα

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους σε παιδιά 12 και 14 ετών, οπότε οι επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους να κινούνται όσο το δυνατόν πιο πολύ. Δυστυχώς, ο χρόνος ο οποίος διατίθεται για άσκηση στο σχολείο είναι λίγος και δυστυχώς, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών δεν συνδέονται με την κίνηση. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι και η διασκέδαση των παιδιών συνδέεται με καθιστικό τρόπο ζωής (τηλεόραση, βίντεοπαιχνίδια κλπ) τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί παρατηρείται αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η απουσία κίνησης και η κακή διατροφή είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Επίσης, έρευνες δείχνουν πως εάν ένα παιδί έχει ένα παχύσαρκο γονέα τότε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα γίνει παχύσαρκο ενώ εάν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι τότε η πιθανότητα να γίνει και το ίδιο παχύσαρκο διπλασιάζεται. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.

Σύνολο επισκέψεων 9,290 , Σήμερα 1