Ελπίδες… Η πρώτη ελληνίδα ασθενής που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο κατά του μελανώματος…

Υγεία

Μία εξηντάχρονη γυναίκα είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που έλαβε σήμερα το πειραματικό mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος, στο πλαίσιο παγκόσμιας μελέτης που διεξάγεται σε περίπου 1.000 ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου για υποτροπή.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος, δύο στην Αθήνα (Metropolitan Hospital και Λαϊκό Νοσοκομείο) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Διαβαλκανικό και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης).

Ο Ογκολόγος Παθολόγος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος, Δημήτρης Μπαφαλούκος, μια ώρα μετά την έγχυση, είπε στο Πρακτορείο Fm:  «Είναι μία ευτυχής στιγμή. Το εμβόλιο έγινε πριν από περίπου 1 ώρα (συγκεκριμένα στις 13:50) χωρίς κάποια αλλεργική ή άλλη αντίδραση για την ασθενή, που έχει μελάνωμα σταδίου 3 C. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι στην ομάδα που μελετάμε την επίδραση του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου και περιμένουμε να καταγράψουμε τα δικά μας αποτελέσματα. Στη διεθνή αυτή μελέτη έχουν εγγραφεί από εμάς περίπου δέκα άρρωστοι».

Πώς όμως κατασκευάζεται το εμβόλιο;

Οι γιατροί λαμβάνουν αίμα από τον ασθενή που είναι υποψήφιος να μπει στη μελέτη και παίρνουν και τον κακοήθη ιστό του μελανώματος που έχει εξαιρεθεί. Αυτό το στέλνουν στο κεντρικό εργαστήριο στο Βέλγιο, όπου καταλήγουν όλα τα δείγματα της Ευρώπης. Εκεί επεξεργάζονται το υλικό και απαντούν αν από αυτό μπορεί να παρασκευαστεί το εμβόλιο. Είναι το πρώτο βήμα και διαρκεί περίπου δέκα μέρες, για να δώσουν την απάντηση. Αν δώσουν το οκ φεύγει το δείγμα πάει στην Αμερική στο εργαστήριο της Moderna και εκεί παρασκευάζεται το εμβόλιο σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια το στέλνουν πίσω στην Ελλάδα έτοιμο να χορηγηθεί.

Το εμβόλιο γίνεται ενδομυϊκά σε 9 δόσεις κάθε 3 εβδομάδες σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία, η οποία γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση επίσης σε 9 δόσεις, αλλά κάθε έξι εβδομάδες. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.