Από τους άγνωστους θησαυρούς που βγήκαν στο φως…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Παπαρούνες”, του 1918, έγινε από τον Έλληνα ζωγράφο Όθωνα Περβολαράκη (1887 – 1974).

Ένα νεαρό κορίτσι, ντυμένο και χτενισμένο σύμφωνα με το στυλ της Μπελ Επόκ, στέκεται σ’ ένα λιβάδι με παπαρούνες. Ο πίνακας είχε εκτεθεί στην έκθεση έκθεση “Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης – Άγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της”, την τελευταία έκθεση που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, πριν κλείσει λόγω των εργασιών προέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, διαθέτοντας πλέον διπλάσιους εκθεσιακούς χώρους, θα μπορέσει όχι μόνο να διαφυλάξει καλύτερα τους εθνικούς θησαυρούς που περικλείει στις συλλογές της, αλλά και να παρουσιάσει πολύ περισσότερα έργα στο κοινό. Οι “Παπαρούνες”, όπως και πολλά ακόμη έργα “κρυμμένα” στις αποθήκες, διεκδικούν μια θέση στο φως…

Ο Όθωνας Περβολαράκης ήταν ανιψιός του Νικολάου Γύζη. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική και τη λιθογραφία. Εικονογράφησε πολλά βιβλία, σχεδίασε χαρτονομίσματα και φιλοτέχνησε πολλές έγχρωμες αφίσες με την τεχνική της λιθογραφίας. Το ζωγραφικό του έργο είναι ιμπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας. Αγαπημένα του θέματα ήταν οι προσωπογραφίες και τα τοπία, τα οποία τα απεικόνιζε με χαρακτηριστικές πλατιές πινελιές. Το έργο είναι δωρεά Νίκου Πετσάλη-Διομήδη στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery.