“Έχουμε λησμονήσει τη σημαντότητα ενός μικρόκοσμου που γεννιέται μέσα από το φως…”.

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Εν τω μηνί Αθήρ”, του 1998 είναι του ζωγράφου και χαράκτη, Αντώνη Απέργη, ο οποίος απεβίωσε σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου του 2018.

Είχε πει σε μία έκθεσή του: «Στην πολυτάραχη, εκκωφαντική, άχρωμη και βάναυση ζωή που βιώνουμε έχουμε λησμονήσει τη σημαντότητα ενός μικρόκοσμου που γεννιέται μέσα από το φως, ανανεώνεται με τους συμπαντικούς φθόγγους της μουσικής και φωλιάζει μέσα μας ως η μοναδική αλήθεια της γένεσης του ΕΙΝΑΙ!

»Αυτόν τον λαμπερό και θαυμαστό μικρόκοσμο θέλησα να αγγίξω, να ταυτιστώ με την ύπαρξή του, να οριοθετήσω τη δυναμική του και να ζωγραφίσω την ποιοτική του οντότητα· πιστεύοντας ότι η ελπίδα της ανάτασης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα του κόσμου τούτου, αλλά στην πνευματικότητα και την εσωτερική αρμονία του νου και της ψυχής».

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα, που ξεκίνησε το 1960, περιλαμβάνει ατομικές παρουσιάσεις και συμμετοχές σε Πανελλήνιες και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο του, που χαρακτηρίζεται από ένα προσωπικό ύφος στο οποίο συνδυάζονται στοιχεία της παραστατικής ζωγραφικής και της αφαίρεσης, περιλαμβάνει συνθέσεις σουρεαλιστικού χαρακτήρα όπου το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ποιητικής και ονειρικής ατμόσφαιρας.