Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας παρουσίασε το σχέδιο για την κάλυψη των υπόγειων χώρων του Κολοσσαίου και την επαναδημιουργία της αρένας του. Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.
Η νέα αρένα θα έχει έκταση τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και για την δημιουργία της θα χρησιμοποιηθούν δοκάρια από ξύλο και άνθρακα. Χάρη σε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου, τα δοκάρια αυτά, από την οριζόντια θέση θα μπορούν να μετακινούνται σε κάθετη, ώστε να αερίζονται και να φωτίζονται τα υπόγεια του αμφιθεάτρου Φλάβιο.
Η νέα ξύλινη επιφάνεια θα ακουμπήσει κατευθείαν στα αρχαία τείχη του μνημείου, σύμβολου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τον τρόπο αυτό, αν στο μέλλον αποφασιστεί η κατάργηση της αρένας, θα είναι δυνατόν να ξεστηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Με την νέα παρέμβαση, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάζουν το Κολοσσαίο, στο σύνολό του, από το κεντρικότερο εσωτερικό σημείο. Η ιταλική κυβέρνηση, παράλληλα, σχεδιάζει την διοργάνωση μεγάλων, διεθνών πολιτιστικών πρωτοβουλιών.
Το Κολοσσαίο, μεταξύ των συμβόλων της Ρώμης, είναι πρώτο στην κατάταξη των πιο επισκέψιμων εθνικών Μουσείων και αρχαιολογικών πάρκων στην Ιταλία με πάνω από 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Σε ένα διάστημα 10 ετών, οι επισκέπτες είναι πάνω από 60 εκατομμύρια, γεγονός που τοποθετεί το μνημείο στην 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από το Λούβρο, το Σινικό Τείχος και το Εθνικό Μουσείο στο Πεκίνο.
Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η ορχήστρα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται μονομαχίες και θηριομαχίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών.
Το Κολοσσαίο λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια, με μια διακοπή μεταξύ των ετών 217-238 μ.Χ., εξαιτίας ενός κεραυνού που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα