Ο “λευκός χρυσός” που γίνεται ανάρπαστος σε όλο τον κόσμο. Από τι μας θεραπεύει

Διατροφή

Οι μαστιχοπαραγωγοί στο νησί της Χίου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη φετινή συγκομιδή, που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αυξημένη. Η συγκομιδή του «λευκού χρυσού», όπως αποκαλείται, από τα μαστιχόδεντρα της Χίου, είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία

Η μαστίχα, χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Πέρα από τα παραδοσιακά γλυκά, λουκούμια, τη μαγειρική, την ποτοποιία, όπως τα περίφημα λικέρ μαστίχας, την κοσμετολογία, δηλαδή αρώματα και καλλυντικά, τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει και η χρήση της στη φαρμακευτική και την παραφαρμακευτική.

Σύμφωνα με  πρόσφατα στοιχεία, το 85% της παραγωγής και των μεταποιημένων προϊόντων μαστίχας, εξάγεται. Οι κυριότεροι προορισμοί είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα. Η μαστίχα είναι ένα από τα λίγα ελληνικά προϊόντα με τόσο μεγάλη ζήτηση διεθνώς.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχα Χίου

Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων η μαστίχα της Χίου διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση που αποδίδεται στο ελεανολικό οξύ που περιέχει. Έτσι η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα φλεγμονών στα παραπάνω όργανα η μαστίχα προσφέρει διεγερτική αναζωογόνηση που επιτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως δυσπεψία ή τυμπανισμός.

Επίσης έχει ισχυρές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες ασκώντας γενικότερη υγεία στον οργανισμό εξουδετερώνοντας τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες. Η χρήση της μαστίχας βοηθάει σε περιπτώσεις δυσπεψίας, καούρας στο στομάχι και φουσκώματος. Βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους αφού με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της καταπολεμά το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου του Nότιγχαμ απέδειξαν ότι «ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας -1 γραμ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες- δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ακόμη μειώνει την χοληστερόλη του αίματος, έχει σημαντική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής της δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων. Η μαστίχα δρα και κατά ορισμένων ιών. Πρόκειται για μία εντελώς ιδιόρρυθμη ιδιότητα της μαστίχας που δεν συναντάται σε κανένα σχεδόν παρασκεύασμα.

Η δράση της δηλαδή σε δυο εντελώς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς. Από τους ιούς που αναφέρονται στις έρευνες κατά των οποίων η μαστίχα είναι αποτελεσματική, είναι ο Herpes Simplex, μια μόλυνση που εκδηλώνεται στο δέρμα, στα χείλη κυρίως αλλά και στα γεννητικά όργανα.

Σύνολο επισκέψεων 1,746 , Σήμερα 2