Όλα από εδώ ξεκίνησαν… Η πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας… Εικόνες

Θυμάμαι...

Σαν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, της 20ης Ιουλίου του 1936 στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιείται η πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα ταξιδέψει από τον ιερό και ιστορικό χώρο μέχρι το Βερολίνο, την Ολυμπιακή Πόλη του 1936.

Πρωθιέρεια ήταν η περίφημη χορογράφος Κούλα Πράτσικα που για την ιστορική αυτή στιγμή ετοιμάζει μια λιτή χορογραφία και χρησιμοποιεί μαθήτριες της ερασιτεχνικής σχολής χορού που διευθύνει.
Ανάμεσα τους, η Μαρία Χορς, η μικρότερη σε ηλικία από όλα τα κορίτσια και η Αλέκα Μαζαράκη, μετέπειτα Κατσέλη, μία σπουδαία στη συνέχεια ηθοποιός.

Το τεχνικό κομμάτι της τελετής αφής είχε αναλάβει ο καθηγητής Περιστεράκης, που χρησιμοποίησε ένα κοίλο κάτοπτρο, κατασκευής εργοστασίου της Γερμανίας για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Οι ιέρειες μαζεύτηκαν γύρω από την Κούλα Πράτσικα, που μετά την αφή, μεταλαμπάδευσε τη φλόγα σε κάνιστρο που κρατούσε η Ντόρα Λούνδρα. Από κει άναψε την Ολυμπιακή Δάδα και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος, ο Κώστας Κονδύλης, ο πρώτος στην ιστορία επίσης.

Η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότεροι από 20.000 θεατές, κατέκλυσαν τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ η τελετή κινηματογραφήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού κράτους από την σκηνοθέτη Λένι Ρίφενσταλ. Ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος, ανέπεμψε ειδική ευχή για να γίνει η τελετή αυτή, ευκαιρία Παγκόσμιας συμφιλίωσης.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μέσω Τρίπολης, Αργους, Κορίνθου, έφθασε στην Αθήνα και στη συνέχεια μέσω Θήβας, Δελφών, Λαμίας, Λάρισας, Κοζάνης, Βέροιας, κατέληξε προσωρινά στη Θεσσαλονίκη. Μέσω Σερρών οδηγήθηκε στη Βουλγαρία και την 1η Αυγούστου εισήλθε στο γερμανικό έδαφος.

Στο Βερολίνο βρέθηκε και ο περίφημος Έλληνας Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου δρόμου Σπύρος Λούης, που ταξίδεψε με ειδική πτήση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. Μετέφερε και την 1η Αυγούστου παρέδωσε προσωπικά στον Αδόλφο Χίτλερ , κλάδο ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης. Δημιουργός της δάδας, ήταν ο σχεδιαστής Βάλτερ Λέμκε.

Ο Τύπος της εποχής

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 899 Σύνολο επισκέψεων,  7 Σήμερα είδαν