Έργο του εκτίθεται, ακόμα και σήμερα, σε κάθε γωνιά του κόσμου… Ημέρα μνήμης…

Πολιτισμός Πρόσωπα

Σήμερα είναι η επέτειος των 32 χρόνων από τον θάνατο του Γιάννη Τσαρούχη (20 Ιουλίου 1989)… Στο έργο του εκφράζεται κυρίως η χαρά και το θαύμα της ζωής. Προσπάθησε να ισορροπήσει τις μεγάλες παραδόσεις και να συλλάβει τις αιώνιες καλλιτεχνικές αξίες. Οι πίνακές του περικλείουν αφομοιωμένα πολλά λαϊκά και λαογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα του λιμένος του Πειραιά. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή προβολή και ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Παράλληλα όμως εργάσθηκε και ως σκηνογράφος, τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξένα θέατρα, με μεγάλη πάντα επιτυχία. Σ΄ αυτόν οφείλεται η καθιέρωση, σχεδόν σε όλες τις σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου που γυρίστηκαν σε λαϊκά κέντρα, της παρουσίας του ναύτη, είτε σε χορό είτε όχι, θεωρούμενη μάλιστα και απαραίτητη. Το 1977 ανέβασε ο ίδιος τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε δική του νεοελληνική απόδοση, με δική του διδασκαλία και σκηνογραφία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού τιμά τον σπουδαίο ζωγράφο με ένα βίντεο από το ατελιέ του στο σπίτι του στο Μαρούσι, που πλέον σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Τσαρούχη!

Η ανιψιά του Γιάννη Τσαρούχη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη, περιγράφει την πορεία του πολυτάλαντου θείου της που έκανε γνωστή τη λαϊκή παράδοση και τη βυζαντινή τέχνη πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Υπήρξε ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών, με το έργο του να εκτίθεται ακόμα και σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπως στη Γκαλερί Wrightwood 659 στο Σικάγο των ΗΠΑ!

Δείτε ένα μοναδικό βίντεο

Loading