Αυτή είναι η πρώτη ελληνική σειρά στην τηλεόρασή μας, βασισμένη σε λογοτεχνικό έργο. Δείτε το βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς ”Οι έμποροι των εθνών” από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ, η οποία έγινε, σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου 1973.

Η σειρά ”Οι έμποροι των εθνών”, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ήταν γραμμένο στη γνωστή ιδιάζουσα καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη, με τους διαλόγους σε γλώσσα καθομιλουμένη.

Η σειρά αποτελεί την πρώτη μεταφορά νεοελληνικού λογοτεχνικού έργου στην ελληνική μικρή οθόνη, εγκαινιάζοντας μια μακρά παράδοση που συνεχίζεται έως σήμερα τόσο από τη δημόσια όσο και από την ιδιωτική τηλεόραση.

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 53 επεισόδια, τα πρώτα 13 έφεραν την σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Ποντίκα και τα υπόλοιπα ήταν σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη, το σενάριο ήταν των Γιώργου Μπαλλή και Κώστα Δαρλάση.

Στους τίτλους της σειράς ακουγόταν το τραγούδι «Ήτανε μια φορά μάτια μου» σε στίχους του Κώστα Φέρρη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Το τραγούδι παρέμεινε στους αρχικούς τίτλους, μέχρι που συνελήφθη ο Ξυλούρης και η λογοκρισία απαγόρευσε να ακούγεται η φωνή του…

Στην σειρά πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Νίκος Τζόγιας, Κατερίνα Αποστόλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Στάθης Ψάλτης, Μαρία Αλκαίου, Γιώργος Μπέλλος, Ελένη Χαλκούση, Αντώνης Αντωνίου, κ.ά.