Σπάνια εικόνα… Η Ομόνοια όταν είχε τραμ και άμαξες και οι δρόμοι ήταν ακόμα χωμάτινοι…

Η Ελλάδα παλιά...

Η πλατεία Ομονοίας είναι η παλαιότερη πλατεία της Αθήνας. Διαμορφώνεται το 1846 και αρχικά παίρνει το όνομα Πλατεία Ανακτόρων, ίσως επειδή στο αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας το 1834 (1833;) που έγινε από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ προόριζε το συγκεκριμένο χώρο για την ανέγερση των Ανακτόρων.

Στη συνέχεια προς τιμήν του Βασιλιά Όθωνα η πλατεία μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος για να λάβει τελικώς το σημερινό της όνομα ως Πλατεία Ομονοίας το 1862, όταν στο χώρο αυτό δόθηκε όρκος «ομονοίας» από τους αρχηγούς των αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων της εποχής οι οποίες είχαν προκαλέσει αιματηρές ταραχές στη χώρα.

Το 1895 δημιουργήθηκε ο υπαίθριος σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς. Ο πρώτος σταθμός “Ομόνοια” εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου (την ίδια ημέρα με τον σταθμό Μοναστηράκι) και ήταν υπαίθριος ημιυπόγειος σταθμός, τύπου ανοικτού ορύγματος, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς. Το 1930 η πλατεία έγινε κυκλική, κατασκευάστηκαν περίπτερα για τους ανθοπώλες και απέκτησε εμπορικό χαρακτήρα.

Η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου έγινε το 1954 με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες ενώ το 1960 μπήκε το εμβληματικό σιντριβάνι. Το 1988 εγκαταστάθηκε ο γυάλινος “Δρομέας”, έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Η πλατεία μεταμορφώθηκε την περίοδο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το 2020 εγκαινιάζεται η νέα πλατεία, με τη σημερινή μορφή της, η οποία πλέον στο κέντρο της έχει συντριβάνι. Η νέα μορφή βασίστηκε αισθητικά στην παλαιά όψη της Ομονοίας, κατά της δεκαετίες 60′ και 70′.

Πλατεία Ομονοίας. Τέλη του 19ου αιώνα. Φωτογράφος: T.H. McAllister Co. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

Σύνολο επισκέψεων 1,976 , Σήμερα 2