Τότε όλοι ήταν “κολλημένοι” στην TV… Από τις πιο δημοφιλείς σειρές. Βίντεο εποχής

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ ”Η κυρία Ντορεμί”, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου 1983.

Η συγκεκριμένη σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λιλίκας Νάκου και αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές της δημόσιας τηλεόρασης της δεκαετίας του 1980. Πηγή έμπνευσης του εν λόγω μυθιστορήματος πρέπει να ήταν τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως Λιλίκας Νάκου, αφού η ίδια εργάστηκε ως δασκάλα ωδικής αρχικά στο Ρέθυμνο, το 1934, και κατόπιν στα Πατήσια.

Η υπόθεση της σειράς τοποθετείται χρονικά στην περίοδο του Μεσοπολέμου και της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, όταν η Κατερίνα Μακρή (Ελένη Ανουσάκη) εγκαταλείπει το Παρίσι, επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται στην Κρήτη ως καθηγήτρια γαλλικών και ωδικής σε ένα σχολείο αρρένων του Ρεθύμνου.

Η ”Κυρία Ντορεμί” ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια, η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Κουτελιδάκη, το σενάριο του Γιάννη Κανδήλα και η διεύθυνση φωτογραφίας του Δημήτρη Παπακωνσταντή. Η Ελένη Ανουσάκη πρωταγωνιστεί ως ”Κατερίνα Μακρή” (”κυρία Ντορεμί”, όπως τη λένε οι μαθητές της).

Το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε εκ νέου από το πρωτότυπο φιλμ 16 mm τα 13 επεισόδια της σειράς και τα παρουσιάζει σε νέα, αποκατεστημένη έκδοση υψηλής ανάλυσης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο.