Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανασκαφή και αναστήλωση του μεγαλύτερου ανακτόρου της μινωικής Κρήτης.

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου 1941, πεθαίνει ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του επιστημονικού έργου του στην ανασκαφή και στην αναστήλωση του ανακτόρου της Κνωσού, του μεγαλύτερου από τα ανάκτορα της μινωικής Κρήτης.

Αποτελούσε το κέντρο διοίκησης της μινωικής Κνωσού, σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Το πρώτο ανάκτορο κτίστηκε περίπου το 2000 π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα.

Γύρω στο 2000 π.X. κτίστηκε το παλαιό ανάκτορο στο νότιο άκρο της πόλης και καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 1900 π.X. Αμέσως επισκευάστηκε, αλλά καταστράφηκε για δεύτερη φορά από σεισμό, περίπου το 1700 π.X.

Οι ανασκαφές στην Κνωσό έγιναν για πρώτη φορά το 1878 από τον Ηρακλειώτη έμπορο Μίνωα Καλοκαιρινό, που ανακάλυψε τμήμα της Δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της περιοχής ξεκίνησε στις 23.03.1900 από τον Sir Arthur Evans, ο οποίος εξαγόρασε το μεγαλύτερο τμήμα της κοιλάδας της Κνωσού από τον Οθωμανό ιδιοκτήτη της. Χρηματοδότησε ο ίδιος τις ανασκαφικές έρευνες στο ανάκτορο και την ευρύτερη περιοχή για περίπου 30 χρόνια.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Σε λιγότερο από 5 χρόνια το ανασκαφικό έργο έφερε στο φως το ανακτορικό οικοδόμημα και τα σημαντικότερα μνημεία στην περιφέρειά του. Συμπληρωματικές έρευνες, εργασίες στερέωσης και εκτεταμένης αναστήλωσης, αλλά και η μελέτη του ανασκαμμένου υλικού απασχόλησαν τον Evans για περίπου 40 χρόνια στην Κνωσό.

Κατά την πρώτη φάση της αναστηλωτικής τους προσπάθειας, το 1905, ο Evans και οι συνεργάτες του περιορίστηκαν στην προστασία των ερειπίων. Μετά το 1925 όμως ο Evans επιχείρησε μια ριζική αποκατάσταση του μνημείου χρησιμοποιώντας σε μεγάλη κλίμακα το οπλισμένο σκυρόδεμα. Φωτογραφίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου που αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Διαδώστε το Εδώ ζεις