Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία που λάτρεψαν και οι Έλληνες…

Και όμως συμβαίνει...

Σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 180 χρόνια από την έκδοση της νουβέλας του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (1843).

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων στη βικτωριανή Αγγλία, με ήρωα τον ηλικιωμένο, τσιγκούνη, μοναχικό και σκληρόκαρδο Εμπενίζερ Σκρούτζ.

Η νουβέλα του Ντίκενς, ένα από τα πιο γνωστά έργα του Άγγλου συγγραφέα, δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θησαυρούς της κλασικής λογοτεχνίας.

Η ιστορία του Σκρουτζ, που γνωρίζει ακόμα και σήμερα πολλές διασκευές, μας θυμίζει τη δύναμη της αλλαγής, τη δυνατότητα μεταμόρφωσης του κάθε ατόμου και μας διδάσκει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων αλλά και την αγάπη και προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Ο σπουδαίος άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά. Ο Ντίκενσ πίστευε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται ευρέως και ο τίτλος “Το Πνεύμα των Χριστουγέννων” στις διάφορες διασκευές του έργου. Γρήγορα κέρδισε και τις καρδιές των Ελλήνων, καθώς συνεισέφερε στην αναζωογόννηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνοιας.