Γιατί αυτό το νόμισμα έχει μεγαλύτερη αξία από τα… 2 ευρώ που αναγράφει…

Πολιτισμός

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαιότερης και δημοφιλέστερης υψιφώνου στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, Μαρίας Κάλλας.Γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου. Στον τόπο της γέννησής της είχε καταχωρηθεί ως Σοφία Καικιλία Κάλος.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει τον εορτασμό αυτό στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ένα χρυσό νόμισμα και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των €2.

Η μαγική φωνή και, κυρίως, η συναρπαστική προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας τη μετέτρεψαν σε έναν ανυπέρβλητο μύθο, ο οποίος, όχι μόνο δεν έχει ξεθωριάσει στο ελάχιστο, ακόμη και 46 χρόνια μετά από τον θάνατό της, αλλά την έχει τοποθετήσει στο Πάνθεον των προσωπικοτήτων που επηρέασαν καθοριστικά τον κόσμο, την τέχνη, την αισθητική.

Η συμβολή της Κάλλας στο παγκόσμιο λυρικό θέατρο υπήρξε επαναστατική, όχι απλώς εξαιτίας της φωνητικής της τελειότητας, αλλά επειδή ήταν εκείνη που έδωσε σημασία πέρα από την τραγουδιστική επάρκεια, στην ακρίβεια και στο πάθος της ερμηνείας. Για αυτόν τον λόγο τα ρεσιτάλ, οι παραστάσεις της, κάθε της εμφάνιση, έχουν μείνει ιστορικά.