Η νέα μελέτη επιστημόνων δείχνει ότι υπάρχουν κάποια εντερικά βακτήρια που μπορεί να παίξουν ευεργετικό ρόλο, επιβραδύνοντας ή και σταματώντας την ανάπτυξη του καρκίνου σε μερικές περιπτώσεις. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Ρόμπερτ Σιστλ, πειραματίσθηκαν με ποντίκια, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να εμφανίζουν λευχαιμία, λέμφωμα και άλλα είδη καρκίνου.
Σε μία ομάδα πειραματόζωων εισήχθησαν «καλά» αντιφλεγμονώδη βακτήρια σε μεγάλες ποσότητες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε το τυπικό μίγμα «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών που συνήθως συνυπάρχουν στο έντερο. Στα ζώα με τα πολλά «καλά» βακτήρια ο καρκίνος εμφανίσθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Ειδικά το λέμφωμα (καρκίνος του λεμφικού συστήματος) εμφανίσθηκε σε διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια. Ακόμη, τα πειραματόζωα με τα «καλά» βακτήρια έζησαν τετραπλάσιο χρονικό διάστημα και εμφάνιζαν μικρότερη φλεγμονή και λιγότερες βλάβες στο DNA τους.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα ζώα με τα «καλά» βακτήρια παρήγαγαν πολλούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από την φυσική μεταβολική δράση του εντέρου), που είναι γνωστό ότι «φρενάρουν» τον καρκίνο. «Όλα αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η κατάλληλη ‘χειραγώγηση’ της μικροβιακής σύνθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσαν οι ερευνητές. Όπως είπαν, στο μέλλον η μη επεμβατική και εύκολη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων προβιοτικών (ζωντανών μικροοργανισμών) θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά για πολλούς ανθρώπους.
Σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, τα βακτήρια του εντέρου εξελίχθηκαν σε «καλά» και «κακά» είδη. Τα πρώτα «φρενάρουν» τη φλεγμονή και τα δεύτερα την ενισχύουν. Η φλεγμονή παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, στη γήρανση κ.α.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου δέκα τρισεκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, έναντι μόνο ενός τρισεκατομμυρίου ανθρωπίνων κυττάρων. Το πιο διαδεδομένο εντερικό βακτήριο είναι ένας λακτοβάκιλλος, ο οποίος επίσης είναι παρών στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. Ο μικροοργανισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε και στα νέα πειράματα με τα ποντίκια. Πηγή, περιοδικό “PLoS One”.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.