Αυτοί ήταν οι πρώτοι αρτοποιοί στον κόσμο… Πως έφτιαχναν το ψωμί τους πριν 100 χιλιάδες χρόνια

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Iδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες φαίνεται πως είχαν αναπτύξει τα μακρινά μας ξαδέλφια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι Νεάντερταλ ήταν ένα «άγριο» χαμηλής νοημοσύνης και ικανοτήτων ανθρώπινο είδος.

Τα τελευταία χρόνια πλήθος ευρημάτων και μελετών έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα δείχνοντας ότι αυτό το συγγενικό μας είδος (θεωρούνται ξαδέλφια μας) είχε περισσότερο… μυαλό από όσο πιστεύαμε και γενικότερα είχε αναπτύξει ένα πολιτισμό πολύ πιο προηγμένο από όσο φαινόταν με βάση τα παλαιότερα δεδομένα.

Η τελευταία σχετική μελέτη έρχεται από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ οι οποίοι εντόπισαν μαγειρικά ευρήματα στο σπήλαιο Shanidar που βρίσκεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν και από την δεκαετία του 1950 γίνονται έρευνες εκεί αφού έχει διαπιστωθεί η παρουσία των Νεάντερταλ εκεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Νεάντερταλ που ζούσαν εκεί είχαν εφεύρει μια συνταγή για τη δημιουργία ενός είδους ψωμιού.

Η ανάλυση των ευρημάτων έδειξε ότι οι Νεάντερταλ δημιουργούσαν ένα μείγμα από όσπρια, σπόρους μουστάρδας και ψιλοκομμένα φιστίκια pistachio, αυτά που εμείς ονομάζουμε φιστίκια Αιγίνης. Στη συνέχεια μαγείρευαν το μείγμα πάνω σε μια πέτρα που είχαν φροντίσει να θερμάνουν δημιουργώντας έτσι ένα είδος πίτας που σύμφωνα με τους ερευνητές θα ήταν παρόμοια με το σημερινό αρτοσκεύασμα που ονομάζουμε αραβική πίτα.

Η ανθρωπολογική έρευνα έχει εντοπίσει ευρήματα στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη ηλικίας 100-120 χιλιάδων ετών που υποδεικνύουν τη χρήση κάποιου είδους αλεύρου στη μαγειρική που δημιουργούνταν από σπόρους χορταριού αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος ανάμειξης άλλων συστατικών. Έτσι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα οι πρώτοι αρτοποιοί που γνωρίζουμε ήταν οι Νεάντερταλ…

Σύνολο επισκέψεων 4,130 , Σήμερα 1