Το ορεκτικό που έφεραν οι Μικρασιάτισσες μέσα στους μπόγους τους… από απέναντι

Διατροφή

Είναι ένα παραδοσιακό ορεκτικό, που θα βρείτε στις ταβέρνες αλλά και θα μυρίσετε στα σοκάκια των χωριών της Λέσβου. Ο λόγος για τους γκιουζλεμέδες, τα τηγανιτά τυροπιτάκια που συνήθως γεμίζονται με ντόπια εξαιρετική φέτα ή μυζήθρα, αρωματισμένα με δυόσμο.

Ο μεζές αυτός ήρθε στο νησί της Λέσβου, με την έλευση των Μικρασιατών νοικοκυρών τον οποίο μετέφεραν μέσα στους μπόγους τους… από απέναντι.

Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz», που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.