Ένας από τους δέκα ηθοποιούς με τις περισσότερες συμμετοχές στον ελληνικό κινηματογράφο. Βίντεο εποχής

Ελληνικός κινηματογράφος Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου του 1983, πέθανε ο γνωστός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, Περικλής Χριστοφορίδης.

Είναι ένας από τους δέκα ηθοποιούς με τις περισσότερες συμμετοχές στον ελληνικό κινηματογράφο. Επίσης ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου κάνοντας το ντεμπούτο του το 1924, αφήνοντας το χαρακτηριστικό του αποτύπωμα ως δευτερορολίστας ηθοποιός σε εκατοντάδες ελληνικές ταινίες.

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στις οποίες πήρε μέρος ο Χριστοφορίδης είναι: «Η κυρά μας η Μαμή», «Η Καφετζού», «Μανταλένα», «Ο Κατήφορος», «Κάτι να καίει», «Κορίτσια για Φίλημα», «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» και πολλές άλλες. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του είναι στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε», όπου ερμηνεύει τον λογιστή πλάι στον Δημήτρη Χορν (ταμίας).

Το 1979, στα 72 του χρόνια αποσύρθηκε οριστικά. Τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Παράλληλα σπουδαία καριέρα έκανε στο θέατρο το οποίο υπηρέτησε επί μισό αιώνα. Τιμήθηκε για την προσφορά του με το παράσημο του Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας.

Δείτε από το αρχείο της ΕΡΤ το αφιέρωμα που σκιαγραφεί το πορτρέτο και την καλλιτεχνική διαδρομή του δημοφιλούς ηθοποιού.