Η μέρα που γέννησε έναν παγκόσμιο συγγραφέα… Σπάνιο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σήμερα συμπληρώνονται 140 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς των νεότερων χρόνων: του Νίκου Καζαντζάκη, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στο χωριό Μυρτιά στις 3 Μαρτίου 1883.

Υπήρξε πολυγραφότατος, λογοτέχνης με οικουμενικό χαρακτήρα, αφού τα έργα του μεταφράστηκαν σε πάρα πολλές γλώσσες ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας του. Δεν ασχολήθηκε μόνο με το μυθιστόρημα, έγραψε θεατρικά έργα, φιλοσοφία, ταξιδιωτικά και αυτοβιογραφικά κείμενα αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο σε όγκο αλλά και σε ευρύτητα συγγραφικό έργο.

Ο Καζαντζάκης έγινε ακόμη γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Βίος και Πολιτεία” του Αλέξη Ζορμπά και “Ο Τελευταίος Πειρασμός”. Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό, συγγραφείς. Αναγνωρίζεται και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος, παγκοσμίως.

Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας εννιά φορές, που όμως δεν έλαβε ποτέ.

Δείτε, στη συνέχεια , από το Αρχείο της ΕΡΤ απόσπασμα από την εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά που ερευνά τη ζωή και το έργο Νίκου Καζαντζάκη σε σχέση με την ιστορικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής του.

Στο απόσπασμα γίνεται λόγος για την υπαρξιακή ανησυχία και αγωνία που διατρέχει το έργο του, και συγκεκριμένα τα δημοφιλή μυθιστορήματά του “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” -έργο ορόσημο για τη νεοελληνική λογοτεχνία, που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη το 1975- στα οποία έσπειρε τις φιλοσοφικές του ιδέες.

Διαδώστε το Εδώ ζεις