Γιατί οι γιατροί συνιστούν να τρώμε καρότα. Πως επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας

Διατροφή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 47.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από άνοια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσω της διατροφής μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος  εμφάνισης άνοιας και άλλων παρόμοιων νόσων που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου.

Τα καρότα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το οξειδωτικό στρες και να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας από βλάβες. Το οξειδωτικό στρες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αντίδραση του οργανισμού μας στις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που είναι ασταθή και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε κύτταρα, ιστούς και όργανα. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών.

Η τακτική κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καρότα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία από τη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών  που σχετίζεται με την ηλικία, όπως συμβαίνει στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα καρότα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και των μαθησιακών δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν τα περισσότερα καρότα είχαν καλύτερες ικανότητες ανάκλησης πληροφοριών σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα καρότων. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα καρότα είχαν επίσης βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα καρότα μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία του εντέρου, η οποία έχει συνδεθεί άμεσα με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και της ψυχικής ευεξίας. Φωτοραφία pexels.

Διαδώστε το Εδώ ζεις