Δύο μικροί ξυρισμένοι πυγμάχοι εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Τι αποκαλύπτεται

Πολιτισμός

Βλέπετε την τοιχογραφία των πυγμάχων στη Θήρα, που κοσμούσε τον τοίχο δωματίου σε κτήριο του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.

Εδώ απεικονίζονται δύο έφηβοι, γυμνοί με ζώνη στη μέση και γάντια πυγμαχίας. Τα κεφάλια τους είναι ξυρισμένα με πλοκάμους μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής και στο πίσω μέρος. Η σκουρόχρωμη επιδερμίδα τους είναι δηλωτική του ανδρικού φύλου.

Η τοιχογραφία έχει ύψος 2,75 μέτρα και πλάτος 0,94 μέτρα. Δύο μικρά παιδιά, πιθανώς μεταξύ 6 και 8 ετών, πυγμαχούν. Το παιδί δεξιά φαίνεται να είναι μικρότερο του άλλου. Το αριστερό παιδί είναι στολισμένο με περιδέραιο, περιβραχιόνιo με πολύτιμες πέτρες κυανού χρώματος, περισφύριο και φοράει χρυσό σκουλαρίκι. Στο δεξί τους χέρι φορούν χειρόκτια (γάντια πυγμαχίας) και έχουν ξυρισμένο κεφάλι εκτός από δύο μεγάλους πλοκάμους που κρέμονται στο πίσω μέρος και δύο μικρότερους ψηλά, πάνω από το μέτωπο.

Η διαφορά στον στολισμό των δύο παιδιών έχει ερμηνευθεί ως ένδειξη διαφορετικής κοινωνικής θέσης. Το φόντο της τοιχογραφίας είναι άσπρο και κόκκινο, πιθανότατα αποδίδοντας τη γη και τον ουρανό. Οι Πυγμάχοι βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.