Όσο πιο βαθιά έσκαβαν ανακάλυπταν ότι τα χώματα έκρυβαν αριστουργήματα…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1998… Πρόκειται για εργασίες κάτω από τα στέγαστρα της ανασκαφής, εκεί που σήμερα στέκεται το Μουσείο της Ακρόπολης.

Είναι η απόσπαση και μεταφορά μεσοβυζαντινού πιθαριού, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφή σε βαθύτερα στρώματα. Μία αρχαία γειτονιά της Αθήνας ενσωματώνεται μοναδικά στην αρχιτεκτονική του Μουσείου Ακρόπολης.  Ανακαλύφθηκαν αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που αποκαλύποτυν τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 12ο αι. μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια και τάφοι συνθέτουν μια περίπλοκη εικόνα αρχαιολογικών καταλοίπων, με καλύτερα διατηρημένα αυτά της ύστερης αρχαιότητας.

Σήμερα είναι ορατό μόνο ένα μέρος όσων έφεραν στο φως οι ανασκαφές του οικοπέδου Μακρυγιάννη, όπως ονομάζεται ο περίκλειστος χώρος γύρω από το Μουσείο. Ένα άλλο μέρος διατηρείται σε κατάχωση, ενώ ένα ακόμα έχει απομακρυνθεί για να κατασκευαστούν τα υπόγεια επίπεδα του Μουσείου και του σταθμού ΑΚΡΟΠΟΛΗ του ΜΕΤΡΟ.

Εκτός από τα κτήρια, οι ανασκαφές του οικοπέδου Μακρυγιάννη έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων – γλυπτά, αγγεία, νομίσματα – που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, στη μεγάλη ιστορική διαδρομή της.

Σύνολο επισκέψεων 4,624 , Σήμερα 1