Ότι και να πεις θα είναι λίγο… Και η Ουνέσκο… υποκλίνεται

Ο τόπος μας

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, στο οποίο ανήκουν έως σήμερα 177 Γεωπάρκα, προερχόμενα από 46 χώρες.

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης είναι το έβδομο από την Ελλάδα, καθώς έχουν προηγηθεί αυτά της Λέσβου, του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, του Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και των Γρεβενών-Κοζάνης από την Μακεδονία.

Τα δύο νησιά αποτελούν ένα ενεργό γεωλογικό εργαστήριο κυρίως λόγω της γεωτεκτονικής τους θέσης που βρίσκεται στην πιο ενεργή τεκτονικά περιοχή της Ευρώπης.

Το Γεωπάρκο περιλαμβάνει καρστικές μορφές όπως σπήλαια, εντυπωσιακές μορφές ανάγλυφου, παλαιοντολογικές θέσεις, παράκτιες γεωμορφές, γεωτεκτονικές μορφές όπως ρήγματα καθώς και υδροβιότοπους που όλα μαζί συνθέτουν τη γεωλογική ιστορία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια.

Το νησί της Κεφαλονιάς εκτός από την πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία και την πλούσια βιοποικιλότητά του (που οδήγησε στην ανακήρυξη του Αίνου σε Εθνικό Δρυμό), είναι ένα νησί με πλούσια γεωλογία, ένα ενεργό γεωλογικό εργαστήριο, που βρίσκεται στην πιο ενεργή τεκτονικά περιοχή της Ευρώπης.

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί, ο μεγάλος αριθμός ρηγμάτων, αρκετά εκ των οποίων ενεργά, και κατ’ επέκταση η μεγάλη σεισμικότητα, τα σπήλαια και οι καρστικοί σχηματισμοί, ο Αίνος, αλλά και το ιδιαίτερο θαλάσσιο περιβάλλον δημιουργούν ένα γεωλογικό «μωσαϊκό», καθιστώντας το νησί έναν χώρο κατάλληλο, που πληροί συνεπώς όλες τις προδιαγραφές για να γίνει Γεωπάρκο, εντός του οποίου θα μπορούσαν να οριστούν δεκάδες γεώτοποι και αρκετές γεωδιαδρομές.

Στο Γεωπάρκο έχει συμπεριληφθεί, εκτός από το νησί της Κεφαλονιάς, και η Ιθάκη, η οποία παρουσιάζει επίσης μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, καθώς και το εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου με τις απόκρημνες ακτογραμμές, στις οποίες απεικονίζεται με ξεκάθαρο εντυπωσιακό τρόπο η γεωλογία της περιοχής, και τα παράκτια σπήλαια.