Από αμπελώνες και στάνες βοσκών έγινε… αρχοντική γειτονιά, από τις πιο ακριβές

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι του 1930. Βλέπετε την περιοχή Κολωνάκι, την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στην διασταύρωση με την οδό Πλουτάρχου, στο κέντρο της Αθήνας.

Το Κολωνάκι ξεκίνησε από αμπελώνες και στάνες βοσκών στην Τουρκοκρατία. Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων, μία αρχοντική γειτονιά με πανέμορφα νεοκλασικά, αρτ ντεκό και μοντερνιστικά κτίρια.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής.

Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.