Εσείς μπορείτε να πηδήσετε σε ύψος πάνω από 2 μέτρα; Ο αθλητής Νίκος Σταυρίδης μπορούσε… Βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου κωμικού ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1987.

Ήταν μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου με ρόλους που παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μνήμη του κοινού.

Ίσως δεν γνωρίζετε ότι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ήταν αθλητής στίβου και άλματος επί κοντώ στο οποίο, σύμφωνα με δική του μαρτυρία, είχε επίδοση 2.10 μέτρα. Παράλληλα συμμετείχε σε παραστάσεις Καραγκιόζη με εισιτήριο και τιμή εισόδου μια δεκάρα, ενώ ήταν ψάλτης στην εκκλησία της ενορίας του.

Ο Νίκος Σταυρίδης ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο. Πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ, μαζί με κορυφαίους ηθοποιούς του είδους, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα, την Καίτη Μπελίντα, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Σοφία Βέμπο, τον Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά.

Χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα αγαπημένες παραμένουν έως σήμερα οι κινηματογραφικές του εμφανίσεις, ειδικότερα στις ταινίες: ”Η ωραία των Αθηνών” (1954), ”Φτωχαδάκια και λεφτάδες” (1960), ”Τα κίτρινα γάντια” (1960), ”Ευτυχώς τρελάθηκα” (1961), ”Τρίτη και 13” (1963) κ.ά.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε ένα επεισόδιο της σειράς ”Τα αστέρια λάμπουν για πάντα” παραγωγής 1990, αφιερωμένο στο Νίκο Σταυρίδη. Στο παρακάτω απόσπασμα, η Ροζίτα Σώκου περιγράφει πως ο Νίκος Σταυρίδης αποφάσισε να γίνει ηθοποιός σε νεαρή ηλικία.