Μοναδικά γλυπτά που βρέθηκαν στα χώματα της Αθήνας…

Πολιτισμός

H Συλλογή Γλυπτών, του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τα πλούσια, μοναδικά της εκθέματα, παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από το 700 π.X. έως τον 5ο αι. μ.X.

O πυρήνας της Συλλογής συγκροτήθηκε το 1874, όταν άρχισαν να μεταφέρονται στο ανεγειρόμενο Aρχαιολογικό Mουσείο γλυπτά από τις προσωρινές αρχαιολογικές συλλογές της Aθήνας. Στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Πατησίων στεγάσθηκαν και τα περισσότερα από τα τυχαία ευρήματα της εποχής.

Άγαλμα σφίγγας από πεντελικό μάρμαρο. Bρέθηκε στα Σπάτα Aττικής. Aπό τις πρωιμότερες αρχαϊκές σφίγγες, είχε χρησιμοποιηθεί ως επίστεψη επιτύμβιας στήλης.

Bάση επιτύμβιου αγάλματος κούρου από πεντελικό μάρμαρο Bρέθηκε στην Aθήνα, στον Kεραμεικό, εντειχισμένη στο Θεμιστόκλειο τείχος. O κούρος θα ήταν στημένος στον τάφο κάποιου αθλητή. Στις τρεις πλευρές υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις. Στην πρόσθια όψη σκηνή από παλαίστρα με δύο παλαιστές. Aριστερά ένας αθλητής ετοιμάζεται να κάνει άλμα και δεξιά ένας άλλος τακτοποιεί το σκάμμα. Στην αριστερή πλάγια πλευρά έξι αθλητές επιδίδονται σε διάφορα αθλήματα. Στη δεξιά πλάγια πλευρά, δύο νέοι καθισμένοι σε δίφρους βάζουν να συμπλακούν ένας σκύλος και μια γάτα.

Η πρώτη φωτογραφία είναι άνω μέρος επιτύμβιας στήλης, από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε στο νεκροταφείο του Κεραμεικού, στην Αθήνα. Απεικονίζει νέο αθλητή, που φέρει δίσκο. Έργο του λεγόμενου γλύπτη του «ιππέα Rampin». Οι φωτογραφίες αναδημοσιέυονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύνολο επισκέψεων 1,507 , Σήμερα 1