Στα κορυφαία της Ευρώπης ένα μοναδικό Μουσείο του τόπου μας. Εικόνες

Πολιτισμός

Το Μουσείο Καποδίστρια πέρασε στην τελική φάση υποψηφιότητας για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς / European Museum of the Year Award (ΕΜΥΑ) και αποτελεί το μοναδικό Μουσείο από την Ελλάδα που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022. Το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μουσεία / European Museum Forum.

Για το 2022 έχουν περάσει στην τελική φάση υποψηφιότητας 60 Μουσεία από όλη την Ευρώπη και η ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του European Museum Forum, που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας (4-7 Μαΐου 2022).

Τα βραβεία για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς απονέμονται κάθε χρόνο σε Μουσεία που τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν ή προχώρησαν σε εκτεταμένη ανανέωση και σήμερα συμβάλλουν ουσιωδώς -μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και εξωστρεφών προσεγγίσεων στη λειτουργία τους- στην ενίσχυση και πρόοδο της κοινωνίας και στην προώθηση της κοινωνίας των Μουσείων.

Στο μοναδικό αυτό Μουσείο ξεδιπλώνεται η εξέχουσα προσωπικότητα του Κερκυραίου Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίου ευρωπαίου διπλωμάτη καθώς είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Κερκυραίο, Έλληνα, Ευρωπαίο πολιτικό του 19ου αιώνα.
Στην «Κουκουρίτσα», το οικογενειακό κτήμα των Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, παρακολουθούμε την πορεία της ζωής του, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και κορυφώνεται με τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.

Το 2017, το Μουσείο Καποδίστρια επαναλειτούργησε για το κοινό με νέα μόνιμη βιογραφική έκθεση και νέες ερευνητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον ένα σύγχρονο συμμετοχικό Μουσείο κι ένα σημαντικό τοπόσημο της Ελλάδας.