Από τον “θησαυρό του Πειραιά” που ανακαλύφθηκε τυχαία…

Πολιτισμός

Είναι το χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς από τη συλλογή των εντυπωσιακών χάλκινων αγαλμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αγάλματα της θεάς Αθηνάς. Είναι χυτό και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Η θεά απεικονίζεται σε υπερφυσικό μέγεθος με τα γνωστά διακριτικά σύμβολά της.

Στο κεφάλι της φορεί ανασηκωμένη κορινθιακή περικεφαλαία, που διακοσμείται με γλαύκες στις παραγναθίδες και γρύπες στην κορυφή, αριστερά και δεξιά του λοφίου. Το έργο εκφράζει τις τάσεις της πλαστικής στους ύστερους κλασικούς χρόνους και αποδίδεται στο διάσημο γλύπτη Ευφράνορα. Πιθανότατα αποτέλεσε το πρότυπο της περίφημης Αθηνάς Mattei, που εκτίθεται στο Musée du Louvre.

Το άγαλμα ανήκει στον λεγόμενο “θησαυρό του Πειραιά” μαζί με άλλα τρία χάλκινα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα. Ο “θησαυρός” ανακαλύφθηκε τυχαία τον Ιούλιο του 1959, εξαιτίας αποχετευτικών έργων στη διασταύρωση των οδών Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και Φίλωνος, πίσω από τον Τινάνειο κήπο στον Πειραιά.

Το άγαλμα πιστεύεται ότι είχε αποθηκευτεί, μαζί με τα υπόλοιπα, σε κάποιο χώρο του αρχαίου λιμανιού και στη συνέχεια καταχώθηκε, ώστε να προστατευθεί κατά την πολιορκία και την καταστροφή του Πειραιά από το Ρωμαίο στρατηγό Λεύκιο Κορνήλιο Σύλλα, το 86 π.Χ.

Σύνολο επισκέψεων 2,374 , Σήμερα 3