Σε αυτό το διάσημο ελληνικό χωριό συνομιλούν με… σφυρίγματα. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε

Ο τόπος μας

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε… Όμως, οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού, μόλις 35 κατοίκων, στην Αντιά Εύβοιας, έχουν αναπτύξει τη σφυριχτή γλώσσα, γνωστή και ως σφυριά, για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έμαθαν να σφυρίζουν πριν καλά καλά μάθουν να μιλάνε κι ακόμη και σήμερα πολλές φορές συνομιλούν σφυρίζοντας, κάτι που τους έχει κάνει και διάσημους απ’ άκρη σ’ άκρη της γης.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου έχουν περάσει από το γραφικό χωριό κι έχουν αφιερώσει τηλεοπτικό χρόνο στους οπαδούς της σφυριχτής γλώσσας. Ρεπορτάζ στο ΒΒC, στο τηλεοπτικό κανάλι BBS που πρόβαλε το θέμα για οκτώ λεπτά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στην κρατική ιαπωνική τηλεόραση, σε τρία γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα, ρεπορτάζ για τηλεοπτικό σταθμό της Αυστραλίας, αλλά και δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με τους Αντιώτες και τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο επικοινωνίας.

Κάθε σφύριγμά τους αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων. Ένα σύντομο σφύριγμα σημαίνει καλημέρα, ένα πιο παρατεταμένο, με συγκεκριμένο «χρώμα» στον ήχο, είναι μια ολόκληρη πρόταση. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν τη σφυριχτή γλώσσα μπορούν να έχουν μια κανονική συνομιλία και μάλιστα, όχι μόνο τηρώντας την απόσταση των δύο μέτρων που προβλέπεται λόγω των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, αφού μπορούν να επικοινωνήσουν ακόμη κι αν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον!

Αντιά: Το χωριό της Ελλάδας που οι κάτοικοι μιλούν με σφυρίγματα | Athens Voice

Λέγεται ότι η “ανακάλυψη” της γλώσσας από τα μέσα ενημέρωσης έγινε τον Μάρτιο του 1969 από σωστικά συνεργεία, που σκοπό τους είχαν την ανεύρεση της σορού ενός πιλότου, το αεροπλάνο του οποίου προσέκρουσε στην περιοχή του όρους Όχη.

Μέχρι σήμερα δεν είναι εξακριβωμένο πώς ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Αντιάς να μιλούν τη γλώσσα των σφυριγμάτων. Πιθανολογείται ότι λόγω της φυσιολογίας του αρχικού οικισμού που βρισκόταν ψηλότερα και άρα πολύ εκτεθειμένος στους ισχυρούς ανέμους, οι κάτοικοι χρειάστηκαν έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. Μια άλλη εκδοχή θέλει τη σφυριά να επινοήθηκε για την προστασία των κατοίκων από ληστές ή άλλου είδους επιδρομές. Μέσω των σφυριγμάτων, μπορούσε να προειδοποιήσει ο ένας τον άλλο για τον επερχόμενο κίνδυνο από σχετικά μεγάλη απόσταση και χωρίς κανείς άλλος να καταλαβαίνει. Οι σφυρικτές γλώσσες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε περιόδους πολέμου για μυστικές συνεννοήσεις. Λέγεται ότι ένας είδος σφυριάς χρησιμοποιούσαν και οι Έλληνες αντάρτες στα βουνά.

Εβδομήντα χωριά σε όλον κόσμο γνωρίζουν τη σφυριχτή γλώσσα έχοντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες ανά περιοχή. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, σφυρίζουν με τα δάχτυλα, ενώ οι Αντιώτες χρησιμοποιούν μόνο τα χείλη. Η σφυριχτή γλώσσα του χωριού Αντιά χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο και στο Kuşköy στην Τουρκία, στην περιοχή Pu των Πυρηναίων της Γαλλίας, στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας καθώς και από τους Βερβερίνους κατοίκους του Άτλαντα στο Μαρόκο. Οι κάτοικοι των πέντε περιοχών έχουν τρία κοινά : Την Σφυριχτή Γλώσσα, την ορεινή και απόκρημνη μορφολογία του εδάφους και τις ασχολίες των κατοίκων που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Δείτε το χωριό σε βίντεο από το haanity

Δείτε πως σφυρίζουν και την έκπληξη δημοσιογράφου ξένου μέσου ενημέρωσης