Τότε ημέρα αγώνα και σήμερα ημέρα… οργής χιλιάδων εργαζομένων

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα (22/12), στις 22 Δεκεμβρίου του 1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ουσιαστικά το αίτημα για καταβολή δώρου γιορτών έπαιρνε επίσημη μορφή για πρώτη φορά. Γνωστό και ως 13ος μισθός.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1925 όμως, για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό. Μάλιστα δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησαν σε απεργία, αιτούμενοι την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

τον Δεκέμβρη του 1927 μία είδηση στις εφημερίδες της εποχής, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια να βοηθήσει εν όψει εορτών τους δημοσίους υπαλλήλους, δημιουργεί προσδοκίες (εφ. «Εθνος» φ. 10.12.1927).

Την επόμενη μέρα τα πράγματα παίρνουν μια περίεργη τροπή: το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζαΐμη ανακοινώνει ότι «ο κ. Πρωθυπουργός είναι κεκηρυγμένος υπέρ του 13ου μισθού εις τους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω των εορτών, […]». Ωστόσο, την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομικών Παναγιώτης Μερλόπουλος ανακοινώνει ότι «δεν είναι διατεθειμένος να εισηγηθή εις το Υπουργικόν Συμβούλιον περί παροχής 13ου μισθού εις τους δημοσίους υπαλλήλους» (εφ. «Εθνος» 11.12.1927).

Τελικά, υπερισχύει η άποψη του υπουργού Οικονομικών (!) και ο 13ος μισθός δεν δίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι καταθέτουν μια εναλλακτική πρόταση για τμηματική προκαταβολή του μισθού τους κάθε 1η και 15η του μηνός…

Νόμοι του 1951 όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος». Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με το νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο, το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα.

Στις 3 Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας στο Δημόσιο.

Μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει στις 2 Μαΐου 2010 την αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ, σε όλους όσοι οι αποδοχές φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των δύο μισθών, για μεγαλύτερες αποδοχές. Για τους συνταξιούχους το επίδομα είναι 800 ευρώ για συντάξεις έως 2.500 ευρώ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2012, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, που ψήφισε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κατάργησε ολοσχερώς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για τους δημόσιους υπάλληλους και όλους τους συνταξιούχους. Εν έτει 2015, επίδομα Χριστουγέννων δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο.

Σύνολο επισκέψεων 2,241 , Σήμερα 1